Bułki z przedziałkiem

bułki z przedziałkiem 1

Składniki
mąka pszenna, 550 gram
suche drożdże, 10 gram
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
miękkie masło, 30 gram
jajko, 1 sztuka
ciepłe mleko, 150 mililitrów
ciepła woda, około 100 mililitrów

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać masło, jajko i mleko. Stopniowo dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Zarabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski. Obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie utworzyć sakiewkę. Czynność powtórzyć. Końcówki dokładnie zlepić. Formować okrągłe bułeczki. Obtoczyć w mące. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

3. Bułki podzielić na pól, dociskając do samego końca patyczek do szaszłyków lub tępą stronę noża. Piec przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (funkcja góra-dół).

bułki z przedziałkiem 2

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki.

9 thoughts on “Bułki z przedziałkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *