Bułki z masłem czosnkowym i pietruszką

To były pierwsze bułki jakie upiekłam. Mieszkaliśmy jeszcze wtedy w mieszkaniu, które było wyposażone w piecyk gazowy. Nie wyszły zbyt rewelacyjne. Słabo wyrosły i były spieczone. Jak tylko się przeprowadziliśmy zrobiłam je ponownie, tym razem w piecu elektrycznym. Są boskie. Na stałe zagościły w naszym menu.

Składniki
mąka pszenna, 400 gram
cukier, 2 łyżki
sól, 1,5 łyżeczki
suche drożdże, 12 gram
mleko, 1 szklanka
masło, 1 łyżka
masło czosnkowe, 100 gram
Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania
1. Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić. Połączyć wszystkie składniki (oprócz masła czosnkowego i jajka). Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Jeszcze raz delikatnie zagnieść ciasto. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić aż się napuszą (około pół godziny).

3. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki. Otwór rozszerzyć palcami i faszerować masłem czosnkowym.

4. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

4 thoughts on “Bułki z masłem czosnkowym i pietruszką

  1. Dzięki :) Ola jeśli lubisz pieczywo czosnkowe to te bułeczki są dla Ciebie. Ja zawsze robię więcej masła czosnkowego i zjadam je tylko z nim, bez żadnych innych dodatków. Są wtedy jeszcze bardziej czosnkowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *