Bułki z bazylią i suszonymi pomidorami

bułki z bazylią

Świetnie komponują się z serem mozzarella i pomidorami. Wu twierdzi, że pachną jak pizza.

Składniki
letnie mleko, 1/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 12 gram
mąka pszenna, 2 i 3/4 szklanki
sól, 1,5 łyżeczki
miękkie masło, 1,5 łyżki
letnia woda, 3/4 szklanki
bazylia, ok. 15 liści
płatki suszonych pomidorów (użyłam przyprawy Kamis pomidory suszone z czosnkiem i bazylią), 3 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Bazylię posiekać i wymieszać z pomidorami.

2. W letnim mleku rozpuścić drożdże i po 1 łyżeczce mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Z mąki, soli, masła, wody i drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać mieszankę bazyliowo-pomidorową i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.

4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 min. do napuszenia. Posypać mąką, a następnie ponacinać ostrym nożem.

5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *