Bułki serca z farszem paprykowym

Sposób na formowanie bułek znalazłam na jakimś zagranicznym blogu, którego teraz nie mogę odnaleźć. Ciasto i farsz były całkiem inne, ale mi nie odpowiadały składniki więc zrobiłam to po swojemu. Ciasto zrobiłam z przepisu na crusty hard rolls. Dodałam tylko paprykę, dzięki czemu miały piękny słoneczny kolor. Obawiałam się, że farsz będzie wylatywał, ale wszystko dobrze się trzymało. Nawet podczas jedzenia nic nie wylatywało. Zjedliśmy je z ketchupem.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 200 gram
drożdże suche, 2 gramy
letnia woda, 125 ml
sól, 3/4 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczki
papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka

Farsz:
szalotka, 2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
szynka, 4 plastry
papryka (ulubiony kolor), 6-8 łyżek
ser żółty, 10-12 łyżek
ketchup, 1 łyżka
jajko, 1 sztuka (do farszu będzie potrzebne pół jajka, resztę należy wykorzystać do posmarowania bułek)
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować rulon (tak jak na kopytka). Następnie zrobić nacięcie na środku. Złapać za boki i lekko rozciągnąć. Jeden koniec wyciągnąć w dół, a drugi zawinąć do środka tworząc serce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Zostawić pod przykryciem do napuszenia na 30 minut.


3. W międzyczasie przygotować farsz. Wszystkie składniki drobno pokroić, ser zetrzeć na tartce. Na oleju zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać szynkę i mocno zarumienić. Następnie dorzucić paprykę. Całość smażyć jeszcze około 3-5 minut. Przełożyć na sitko i poczekać aż wystygnie. Połączyć z połową sera, połową jajka i ketchupem. Przyprawić.

4. Do serc nakładać farsz, posypać resztą sera, a bułki posmarować jajkiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut.

2 thoughts on “Bułki serca z farszem paprykowym

    • Jajko i ser na tyle zlepiły wszystkie składniki, że wszystko dobrze się trzymało. A dodatkowo na spodzie farsz się lekko zarumienił tworząc dno bułeczki. Także bez obaw, nic nie będzie wylatywało :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *