Ślimaczki pszenno-razowe ze słonecznikiem

bułki pszenno-razowe 1

Zaczęłam przeglądać przepisy na bułeczki razowe, ale stwierdziłam, że zdobyłam na tyle dużo doświadczenia w wypieku pieczywa, że mogę sama skomponować przepis. I udało się. Bułeczki wyszły mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skórką.

Składniki
mąka tortowa, 2 szklanki
mąka pszenna razowa, 1 szklanka
drożdże suche, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
ciepła woda, około 1 szklanka
słonecznik łuskany, 2 łyżki

Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek

Sposób przygotowania
1. Obie mąki, drożdże, sól i cukier wsypać do dużej miski, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Połączyć składniki w gładką masę i wyrabiać przez 10-15 minut. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, brzegi zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć.  Następnie każdą część uformować w rulon (tak jak się to robi z ciastem na kopytka) i zwinąć w “ślimaczka”. Jedna końcówka powinna mieć bardziej szpiczasty kształt. Będzie ona stanowiła zakończenie bułki. Można ją delikatnie zwilżyć wodą i wsunąć pod spód, aby dokładnie się zlepiła i nie rozwinęła podczas pieczenia. Zwijanie należy zacząć od grubszej części. Tak przygotowane pieczywo przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (około 30 minut).

3. Jajko rozbełtać z mlekiem. Posmarować nim bułki. Posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku na funkcji góra-dól rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

One thought on “Ślimaczki pszenno-razowe ze słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *