Składniki

Roztwór solno-drożdżowy:

  • letnia woda, 100 g
  • sól, 10 g
  • drożdże instant, 5 g

Ciasto:

  • masło, 10 g
  • mąka pszenna typ 650, 500 g
  • letnia woda, 200 g
  • płyny miód, 15 g
  • roztwór solno-drożdżowy

Sposób przygotowania

  1. Do słoika nalać wody i wsypać sól. Zakręcić naczynie i wstrząsnąć kilka razy, aby składniki się połączyły. Dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
  2. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Wyrabiać mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Po połączeniu składników miksować 5 minut. Zrobić 3-minutową przerwę, żeby ciasto odpoczęło i wyrabiać kolejne 3 minuty. Masę podzielić na 10 równych części. Dwukrotnie złożyć, zbierając boki do środka, zlepić i obtoczyć w mące. Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Tutaj możecie zobaczyć jak się składa bułki.
  3. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ponownie wyrosły. Ostrym nożem wykonać nacięcia na krzyż.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Na dnie ustawić naczynie z zimną wodą. Bułki piec przez około 10-15 minut.