Bułki cebulowe

bułki z cebulką

Bułeczki dobrze smakują z jajecznicą. Ciasto jest łatwe do wyrabiania i dość szybko wyrasta. Przepis ma idealne proporcje. Nie musiałam dodawać nawet grama mąki, żeby się nie kleiło, co się rzadko zdarza.

Składniki
letnie mleko, 1/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 12 gram
mąka pszenna, 2 i 3/4 szklanki
sól, 1,5 łyżeczki
miękkie masło, 1,5 łyżki
letnia woda, 3/4 szklanki
cebula, 1 sztuka

Sposób przygotowania
1. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju i przyprawić solą. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu.

2. W letnim mleku rozpuścić drożdże i po 1 łyżeczce mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Z mąki, soli, masła, wody i drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać cebulę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.

4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Zrobić nacięcia tępą stroną noża.

5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

2 thoughts on “Bułki cebulowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *