Danie obłędne w smaku i super szybkie w przygotowaniu. Łatwo dostępne składniki. Chyba jedna z lepszych potraw jakie ostatnio ugotowałam. Korzystajcie dopóki jest jeszcze sezon na dynię. Bardzo polecam 🙂


SKŁADNIKI / 2 porcje


kasza bulgur, 120 g

pestki dyni, 2 łyżki

dynia, 200 g

oliwa z suszonych pomidorów

boczek surowy, 100 g

cebula, 1 mała

czosnek, 3 ząbki

suszone pomidory, 4-5 szt.

sól, świeżo mielony czarny pieprz, chili

świeża natka pietruszki

parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Kaszę ugotować w osolonej wodze, a następnie odcedzić.

Na suchej patelni uprażyć pestki. Dynię obrać, środek wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, przyprawić solą, a następnie smażyć na średnim ogniu na oliwie. Przełożyć na talerz.

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na tej samej patelni. Pod koniec dodać cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterki.

Kiedy całość będzie ładnie zarumieniona dodać pomidory pokrojone w paseczki. Dołożyć pozostałe składniki. Przyprawić i dokładnie wymieszać.

Przełożyć na talerze. Posypać natką pietruszki, parmezanem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.