Boskie śniadaniowe bułeczki. Mięciutkie w w środku z kruszonką na wierzchu. Najlepiej smakują z masłem i miodem. Ciasto jest dość luźnie, dlatego nie pracuje się z nim łatwo. Ale można je okiełznać, podsypując mąką. Należy formować mniejsze bułeczki, ponieważ mocno wyrastają podczas pieczenia.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 450, 300 g
  • cukier, 100 g
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • drożdże instant, 11 g
  • duża szczypta soli
  • 4 żółtka
  • letnie mleko 3,2%, 150 ml
  • roztopione masło, 50 g
  • białko do smarowania

Kruszonka:

  • mąka pszenna, 40 g
  • masło, 30 g
  • cukier 25 g

Sposób przygotowania

  1. Wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i sól. Dodać żółtka, mleko i masło. Całość połączyć. Wyrabiać przez 10-15  minut ręcznie lub 5-10 minut za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę obsypać mąką, przełożyć ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut do podwojenia objętości.
  2. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 12 równych części i formować bułeczki. Każdą z części należy rozpłaszczyć na placuszek. Następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki). Czynność powtórzyć 2 razy. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły.
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier i masło. Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania ciasta z grudkami. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarować rozkłóconym białkiem i posypać kruszonką.
  4. Piekarnik ustawi na termoobieg i nagrzać do 190 stopni. Bułeczki piec przez 12-14 minut.