Bułki serducha z czosnkiem i chili

Bułki w kształcie serc. Ich ostrość można dostosować do swoich potrzeb. Moje były bardzo maślane, delikatnie aromatyzowane czosnkiem, bazylią i chili.

Składniki
mąka pszenna, 3 szklanki
letnia woda, 3/4 szklanki
suche drożdże, 7 gram
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
jajko, 1 sztuki
roztopione masło, 2 łyżki
Nadzienie: masło, czosnek, papryczka chili zielona, bazylia, sól,
Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 5 min. Następnie odstawić na 10 min. i ponownie wyrabiać przez 5 min. Zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Nadzienie: masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę papryczką chili, przyprawić solą. Nie podaję proporcji, sami musicie dostosować smak do swoich upodobań.

3. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować w koło. Posmarować masłem. Zwinąć w rulon (jak naleśniki).

4. Następnie złożyć na pół. Przeciąć nożem od strony zgięcia na 3/4 długości.

5. Rozłożyć w kształt serca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ok. 20 min.). Bułeczki smarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem, omijając nadzienie.

6. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *