Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam!
Składniki
- bagietka, 1 mała
- oliwa ekstra vergine, 3 łyżki
- czosnek, 2 małe ząbki
- pomidory, 2 sztuki (użyłam zwykłego i malinowego)
- szalotka, 1 szt.
- ocet balsamiczny, 1 łyżka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 centymetrów. Skropić 2 łyżkami oliwy. Przełożyć do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec przez 5-7 minut w 190 stopniach. Obie strony grzanek natrzeć ząbkiem czosnku przeciętym na pół.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać łyżkę oliwy i octu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszarpanymi listkami bazylii.
- Na każdą grzankę położyć po łyżce pomidorów.