Blok czekoladowy (zwany też kryzysową czekoladą) to prosty deser, którego głównym składnikiem jest mleko w proszku. Ważne, aby nie było granulowane. Najlepiej sprawdzi się to w niebieskim opakowaniu. Wielokrotnie robiłam ten deser i za każdym razem nie byłam zadowolona z jego konsystencji. Albo wychodził twardy jak kamień albo nadawał się tylko do jedzenia łyżeczką. W końcu udało mi się dopracować idealne proporcje. Blok przygotowany wg poniższego przepisu ma stałą konsystencję, ale na tyle miękką, że nawet po kliku dniach w lodówce bez problemu można go pokroić.
Składniki
- masło, 200 g
- mleko, 150 ml
- cukier, 150 g
- kakao, 30 g
- mleko w proszku, 450 g
- herbatniki, 50 g
- orzechy laskowe, 20 g
- ryż preparowany, 15 g
Sposób przygotowania
- Masło rozpuścić w mleku. Dodać cukier i kakao. Wymieszać. Lekko wystudzić. Stopniowo dodawać mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Herbatki pokruszyć, a orzechy posiekać. Dodać do masy wraz z ryżem. Wymieszać. Przełożyć na małą blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
ostatnio pierwszy raz próbowałam tego cuda – teściu przygotował ten sentymentalny deser i muszę powiedzieć, że jak na kryzysową czekoladę ma swój urok i jest naprawdę smaczny 🙂
Kiedyś już jadłam taki przysmak,ale z racji braku przepisu sama nie robiłam. Skorzystam z okazji i zobaczymy czy mi uda się usmacznić rodzinkę 🙂