Składniki
- kapusta kwaszona, 1 i 1/2 kg
- boczek wędzony, 300 g
- kiełbasa jałowcowa, 200 g
- kiełbasa śląska, 200 gram
- mięso wołowe (użyłam gulaszowego), 400 g
- łopatka wieprzowa, 250 g
- karkówka wieprzowa, 250 g
- cebula, 2 sztuki
- czerwone wytrawne lub półwytrawne wino, 250 ml
- grzyby suszone, 20 g
- śliwki suszone, 10 sztuk
- koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki
- owoce jałowca, 4 ziarna
- ziele angielskie, 4 ziarna
- liście laurowe, 3 sztuki
- sól, pieprz (w ziarnach i mielony)
- masło, 3 łyżki
- mąka pszenna, 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Kapustę kwaszoną zalać zimną wodą i odcedzić. Ponownie zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.
- Z boczku odciąć skórę. Wszystkie mięsa i wędliny pokroić w grubą kostkę. Najpierw przesmażyć boczek na suchej patelni. Następnie kiełbasy na tym samym tłuszczu. Kolejno mięso wieprzowe i wołowe. Jeśli będzie taka potrzeba dodać tłuszczu do smażenia. Na koniec na tej samej patelni (nieumytej) zarumienić cebulę pokrojoną w piórka.
- Ze śliwek usunąć pestki. Pokroić na mniejsze części. Dodać do kapusty wraz z grzybami i winem.
- Wszystkie składniki połączyć. Dodać przyprawy, koncentrat oraz skórę z boczku. Gotować minimum 2 godziny (mięsa muszą być miękkie). Jeśli będzie taka potrzeba dolewać wody. Doprawić do smaku. Wyciągnąć skórę.
- Przygotować zasmażkę. Masło rozpuścić. Zarumienić na nim mąkę. Całość dodać do bigosu. Wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy się przegryzie. Im dłużej gotowany i częściej podgrzewany tym lepszy.
Pięknie wwygląda i musi nieziemsko pachnieć…. strasznie podobają mi się Twoje kokilki ;D Pozdrowienia
o widzę, że polskie smaki w pełni dlatego myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja!
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo