Bananowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

Genialne rogaliki. Mega puszyste i mięciutkie. Do tego pyszne dodatki w postaci musu jabłkowego, lukru i orzechów. Ciasto po wyrobieniu konsystencją przypomina rozgrzaną w dłoniach plastelinę :P

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 500 g
  • drożdże instant, 7 g
  • brązowy cukier, 50 g
  • puree z bananów, 170 g
  • jajka, 2 szt.
  • letnie mleko, 120 ml
  • masło (roztopione, 100 g

Nadzienie:

  • jabłka szara reneta, 400 g
  • masło, 2 łyżki
  • brązowy cukier, 2 łyżki
  • przyprawa korzenna, 1/2 łyżeczki

Do smarowania:

  • jajko, 1 szt.
  • mleko, 1 łyżka

Lukier:

  • cukier puder, 200 g
  • mleko, 2-4 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżka

Do posypania:

  • orzechy włoskie, garść

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wrzucić do misy. Całość połączyć. Wyrabiać przez 10-15  minut ręcznie lub 5-10 minut za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Prużyć pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawić do wystudzenia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto rozgnieść w okrąg o średnicy 25 cm. Podzielić na 12 równych trójkątów. Każdą z części należy delikatnie rozpłaszczyć. Następnie na każdą nakładać po 1 łyżeczce nadzienia. Zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły.
  4. Kiedy wyrosną posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i nagrzać do 175 stopni. Rogaliki piec przez 18-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i delikatnie wystudzić.
  5. Wymieszać składniki na lukier. Mleko dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową mieszkanką polewać rogaliki, a następnie posypać drobno posiekanymi orzechami.

Przepis pochodzi z blogu Candy company.

Razem ze mną piekły:
Dorota z Dorcia w kuchni
Bożena z Moje kucharzenie
Agnieszka z Słodko Słone
Dorota z Moje małe czarowanie

Ciasteczka bananowo-orzechowe na mące lnianej

Takie wyzwanie mi rzucono – opracować przepis z użyciem mąki lnianej. Muszę przyznać, że nie jest to najłatwiejszy produkt w obróbce. Była próba wykonania naleśników, ale nie poszło najlepiej. W sumie to całkiem do dupy. Z ciasteczkami było już lepiej :)  Generalnie założenie było takie, że ma być zdrowo, z ograniczoną ilością cukru i tłuszczu.

Składniki

  • banany, 200 g (2 średnie)
  • mąka arachidowa, 20 g + 2 łyżki do obtoczenia
  • mąka lniana, 25 g
  • płatki owsiane, 40 g
  • cukier brązowy, 15 g
  • orzechy ziemne, 20 g
  • orzechy włoskie, 20 g
  • gorzka czekolada, 6 kostek

Sposób przygotowania

  1. Banany rozgnieść widelcem, tak aby powstała gładka papka. Dodać mąkę arachidową, lnianą, płatki i dokładnie połączyć. Orzechy i czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy i jeszcze raz wymieszać. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące arachidowej i lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Ciasteczka piec około 30 minut. Wystudzić na kratce.