Zapiekanka w jesiennych klimatach. Makaron, bakłażan, lazur i pomidorki koktajlowe. Kilka składników, które świetnie do siebie pasują. A to wszystko zapieczone i podane w “bakłażanowych miseczkach”. Prosto i pysznie. Polecam!
Składniki
- bakłażan, 1 szt.
- oliwa z oliwek
- sól, kolorowy pieprz
- gruby makaron, 80 g
- szalotka, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- ser pleśniowy lazur, 80 g
- serek typu Bieluch, 80 g
- pomidorki koktajlowe, 6 szt.
Sposób przygotowania
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać przez 30 minut. Następnie środek wydrążyć.
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodać bakłażana. Zmniejszyć ogień do minimum. Wrzucić pokruszony ser pleśniowy. Kiedy się roztopi dodać serek Bieluch. Podgrzewać 1-2 minuty. Połączyć z makaronem i pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w plasterki.
- Makaron przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów pomidorków. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
- Zapiekać przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grillową (na 3-5 minut).