Bagietki pszenno-orkiszowe

Już jakiś czas temu chciałam je zrobić, ale nigdzie nie mogłam dostać mąki orkiszowej. W końcu udało mi się. Napis na opakowaniu głosił “Orkisz”. Nie przyszło mi do głowy, że będą to ziarna. Całe ziarna orkiszu. Jakież było moje zdziwienie po otworzeniu torebki. Być może da się je przerobić na mąkę używając blendera, ale nie próbowałam. Kupiłam gotową mąkę orkiszową. Bagietki wyszły pyszne, z bardzo chrupiącą skórką.

Składniki
mąka pszenna, 1 szklanka
mąka orkiszowa, 1 i 1/2 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
sól, 3/4 łyżeczki
drożdże suche, 7 gram
ciepła woda, 1 szklanka

Sposób przygotowania
1. W dużej misce połączyć wszystkie składniki w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Miskę i ciasto obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku, zlepić boki. Czynność powtórzyć 2 razy. Zlepić bardzo dokładnie boki, rolować tak aby powstał równej grubości wałek.

3. Tak przygotowane bagietki przełożyć na blaszkę (spojeniem do dołu) wyłożoną 2 warstwami folii aluminiowej i 1 warstwą papieru. Bagietki przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie ponacinać je ukoście ostrym nożem.

4. Piekarnik nagrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie z 1/2 szklanki wody. Włożyć blaszkę z bagietkami na środkową półkę, piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 5-10 minut.

One thought on “Bagietki pszenno-orkiszowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *