Bardzo proste w wykonaniu, a zarazem efektowane ciasto. Układane na przemian jasne i ciemne ciasto tworzy “paski zebry” 🙂 Babka jest wilgotna, o intensywnym, kakaowym smaku i wyraźnie wyczuwalną waniliną. Bardzo polecam 🙂
SKŁADNIKI
JASNA MASA :
masło, 300 g
cukier, 360 g
jajka, 5 dużych (L) lub 6 małych (M)
pasta waniliowa, 1 łyżka
mąka pszenna tortowa, 500 g
szczypta soli
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
mleko, 125 ml
CIEMNA MASA:
kakao, 45 g
cukier, 120 g
woda, 7-9 łyżek
cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni.
Masło roztopić. Po wystudzeniu zmiksować z cukrem. Dodawać po 1 jajku. Na koniec połączyć z pastą waniliową.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie, w 3 partiach, zmiksować z masą maślano-jajeczną i mlekiem.
Kakako wymieszać z cukrem i wodą. Najpierw wlać 7 łyżek wody. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kolejną. Tak przygotowaną masę połączyć z około 1,5 szklanki jasnego ciasta.
Ciasto przełożyć do blaszki: na przemian układać, dokładnie w tym samym miejscu, po 2 łyżki jasnej masy i 1 łyżce ciemniej. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Wyrównać powierzchnię. Piec około 55-60 minut. Jeśli użyjecie mniejszej blaszki, warstwa ciasta będzie wyższa, dlatego trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Generalnie babkę należy piec do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu wyciągnąć babkę z blaszki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga Mała cukierenka.