Składniki
Ciasto:
- masło, 165 g
- jogurt naturalny, 285 g
- jajka, 5 szt.
- skórka z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- mąka pszenna, 340 g
- soda, 4 g
- cukier, 285 g
Lukier:
- cukier puder, 200 g
- mleko, 2-4 łyżki
- sok z cytryny, 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z jogurtem, jajkami, skórką i sokiem z owoców. Dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wymieszać składniki na lukier. Mleko dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudzoną babkę polać lukrem. Dodatkowo można posypać startą skórką z owoców