Składniki
Ciasto:

  • masło, 165 g
  • jogurt naturalny, 285 g
  • jajka, 5 szt.
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • mąka pszenna, 340 g
  • soda, 4 g
  • cukier, 285 g

Lukier:

  • cukier puder, 200 g
  • mleko, 2-4 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z jogurtem, jajkami, skórką i sokiem z owoców. Dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  2. Wymieszać składniki na lukier. Mleko dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudzoną babkę polać lukrem. Dodatkowo można posypać startą skórką z owoców