Babka limonkowa z lukrem królewskim

babka limonkowa

Składniki
Ciasto:

  • masło, 110 gram
  • jogurt naturalny, 190 gram
  • jajka, 3 sztuki
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • mąka pszenna, 225 gram
  • soda, 3/4 łyżeczki
  • cukier, 190 gram

Lukier:

  • białko, 1/2 sztuki
  • sok z 1/2 limonki
  • cukier puder, 1/2 szklanki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z jogurtem, jajkami, skórką i sokiem z limonki. Dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  2. Białko ubić na sztywno. Wlać sok z limonki, zmiksować. Stopniowo dodawać przesiany cukier puder. Jeśli wyjdzie za rzadki dodać więcej cukru, jeśli za gęsty dodać trochę wody. Wystudzoną babkę polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *