SKŁADNIKI


gorzka czekolada, 120 g

mleko, 3 łyżki

masło, 150 g

drobny cukier, 150 g

jajka, 3 szt.

skórka otarta z jednej pomarańczy

mąka tortowa, 200 g

proszek do pieczenia, 8 g

kakao, 10 g


POLEWA


gorzka czekolada, 100 g

sok z pomarańczy, 3 łyżki

mleko, 2 łyżki

masło, 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Zostawić do wystudzenia.

W międzyczasie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać z wcześniej roztopioną czekoladą.

Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wymieszać z masą maślaną.

Foremkę wysmarować masłem i obsypać kakao. Wyłożyć na nią ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Babkę piec przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Polać nią ciasto.