Jedna z lepszych zup jakie miałam okazję kosztować. Idealne połączenie ziół, pomidorów, ostrego chili i kwaśnego jogurtu. Kremowa konsystencja. Kolejny genialny przepis od Jamiego Olivera (przepis z książki „30 minut w kuchni”).
Składniki
- pomidorki koktajlowe, 500 g
- pomidory zwykłe, 600 g
- papryczka chili, 1 sztuka
- czosnek, 6 ząbków
- oliwa z oliwek
- cebula czerwona, 1 duża
- ocet balsamiczny, 1 łyżka
- bazylia, 1 pęczek
- sól, pieprz
- jogurt naturalny, kilka łyżek
Sposób przygotowania
- Z pomidorków koktajlowych oderwać gałązki. Duże pomidory pokroić na ćwiartki. Z chili usunąć pestki i białe błonki. Czosnek obrać i poprzekrawać na pół. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić obficie oliwą i wymieszać. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać. Dodać pieczone pomidory. Gotować 10 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować z bazylią na gładką masę. Przelać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu.