Krem z pieczonych pomidorów

krem z pomidorów

Jedna z lepszych zup jakie miałam okazję kosztować. Idealne połączenie ziół, pomidorów, ostrego chili  i kwaśnego jogurtu. Kremowa konsystencja. Kolejny genialny przepis od Jamiego Olivera (przepis z książki „30 minut w kuchni”).

Składniki

  • pomidorki koktajlowe, 500 g
  • pomidory zwykłe, 600 g
  • papryczka chili, 1 sztuka
  • czosnek, 6 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • cebula czerwona, 1 duża
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • bazylia, 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny, kilka łyżek

Sposób przygotowania

  1. Z pomidorków koktajlowych oderwać gałązki. Duże pomidory pokroić na ćwiartki. Z chili usunąć pestki i białe błonki. Czosnek obrać i poprzekrawać na pół. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić obficie oliwą i wymieszać. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  2. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać. Dodać pieczone pomidory. Gotować 10 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować z bazylią na gładką masę. Przelać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu.

Żurek

żurek2

Składniki
Zakwas:

  • mąka żytnia razowa (typ 2000), 7 łyżek
  • letnia przegotowana woda, 500 mililitrów
  • czosnek, 2 ząbki
  • ziele angielskie, 2 ziarna
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • pieprz czarny, 8 ziaren

Żurek:

  • bulion warzywny, 1 i 1/2 litra
  • surowa biała kiełbasa, 4 sztuki
  • żeberka, 300 gram
  • boczek wędzony, 300 gram
  • chrzan, 1 łyżeczka
  • majeranek, 2 łyżeczki
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz
  • zakwas
  • śmietana, 2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zakwas wymieszać w słoiku. Przykryć folią spożywczą, zrobić klika otworów. Codziennie mieszać. Zakwas jest gotowy po 5-6 dniach.
  2. Do bulionu wrzucić żeberka, gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę. Gotować 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyciągnąć kiełbasę i mięso. Żeberka obrać i z powrotem wrzucić do bulionu. Boczek pokroić w kostkę, lekko zarumienić. Dodać do zupy razem z chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Wlać zakwas. Możecie wlać tylko połowę i stopniowo dolewać resztę, żeby kontrolować smak zupy. Ja zużyłam cały. Gotować około 15-20 minut. Przyprawić. Zabielić śmietaną. Podawać z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

zakwas-na-żurek

Zupa pasta e fagioli

Zupa pasta e fagioli

Zupa włoska, której podstawowe składniki to makaron i fasola. Ja mam chyba jakiś mocno zmodyfikowany przepis, bo z mięsem mielonym. Zupa jest bardzo gęsta i sycąca. Zdecydowanie może zastąpić drugie danie. Mi najbardziej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki … Continue reading