Kurczak piri piri z zapiekanką ziemniaczaną

kurczak-piri-piri-z-zapiekanką

Składniki
Zapiekanka:
ziemniaki, 600 gram
cebula czerwona, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
śmietana 12% (użyłam jogurtu greckiego), 150 gram
gałka muszkatołowa, 1/4 kulki
sól, pieprz
tymianek, kilka gałązek

Kurczak:
filet z kurczaka, 300 gram
papryka czerwona, 1/3 sztuki
papryka żółta, 1/3 sztuki
tymianek, kilka gałązek
sól, pieprz

Sos piri piri:
cebula czerwona, 1/2 sztuki
czosnek, 3 ząbki
papryczka chili bird’s eye, 1 sztuka
słodka papryka, 1 łyżka
sok z 1 cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
biały ocet winny, 2 łyżki
sos worcester, 1 łyżka
bazylia, 1 mały pęczek
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszorować i pokroić w plastry tej samej grubości. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Połączyć ze śmietaną lub jogurtem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo można posypać parmezanem. Piekarnik ustawić na funkcję góra dół i rozgrzać do 180 stopni. Zapiekankę piec 50-60 minut.

2. Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć białe błonki. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Chwilę smażyć. Obrócić na drugą stronę. Dodać papryki pokrojone w grube paski.

3. Wszystkie składniki na sos piri piri wrzucić do blendera. Zmiksować na gładko. Przelać do naczynia żaroodpornego. Kurczaka przełożyć do naczynia. Obtoczyć w sosie. Po bokach ułożyć paprykę. Całość posypać tymiankiem. Włożyć do piekarnika pod koniec pieczenia zapiekanki. Piec przez 15-20.

kurczak-piri-piri z zapiekanką 2

Przepisy (z drobnymi modyfikacjami) pochodzą z książki Jamiego Olivera ?30 minut w kuchni?.

Pasticcio

Pasticcio

Pasticcio to danie kuchni greckiej. Zapiekanka składająca się z warstw makaronu i farszu mięsnego. Przykryta sosem jogurtowym i serem. Jej składniki są łatwo dostępne, a wykonanie proste. Składniki gruby makaron (użyłam kolorowych rurek), 250 gram jogurt naturalny lub śmietana kremówka, … Continue reading

Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini

Tortellini to małe włoskie pierożki nadziewane farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Ja do swojej zapiekanki użyłam mięsnych, ale myślę, że grzybowe też się sprawdzą. Zapiekanka powstała na szybko z resztek, które miałam w lodówce. Także możecie ją dowolnie modyfikować wg … Continue reading

Cottage pie

Cottage pie

Tego typu zapiekanki są bardzo popularne w Anglii. Jeśli zamiast wołowiny użyjemy jagnięciny otrzymamy shepherd’s pie. Można pominąć sos beszamelowy, bo to jest mój wymysł. Ale moim zdaniem świetnie pasuje do tych składników. Składniki mięso mielone wołowe, 300 gram cebula … Continue reading