Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym

zapiekanka z cielęciną i puree

Składniki
Warstwa mięsna:

  • cebula biała, 1 mała
  • czosnek, 3 ząbki
  • mielona cielęcina, 300 gram
  • sól, pieprz czarny, suszone zioła: bazylia, estragon, lubczyk
  • pomidor, 1 sztuka
  • marchewka, 1 większa
  • pietruszka, 1 sztuka
  • woda, 3/4 szklanki
  • groszek zielony, 1/2 szklanki
  • oliwa do smażenia

Purée:

  • ziemniaki, 600 gram
  • brokuły, 1 sztuka
  • mleko, 1/3 szklanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do mięsa. Chwilę dusić. Wlać wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania wody.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
  3. Farsz mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

3 thoughts on “Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *