Tyke z kurczaka

Zostałam poproszona o sprawdzenie kilku przepisów z kuchni indyjskiej. Mimo, że nie znam tych smaków postanowiłam podjąć się tego zadania. Zaczęłam od kurczaka. Marynuje się go w jogurtowym sosie. Kiedy go spróbowałam wydawał się mało ostry, ale postanowiłam nie dodawać więcej przypraw. To była dobra decyzja, bo dopiero później nabrał „mocy”. Tyke z kurczaka ma bardzo intensywny smak. Dominują w nim cytryna i imbir. Podałam go z chlebkiem naan. Danie całkiem niezłe, ciekawe doznanie. Ale jak dla mnie za suche. Moim zdaniem powinno być podane z jakimś sosem.

Składniki
świeży imbir, 1 łyżeczka
czosnek, 1 duży ząbek
mielona kolendra, 1/2 łyżeczki
mielony kminek, 1/2 łyżeczki (pominęłam, bo nienawidzę)
chili w proszku, 1 łyżeczka
jogurt naturalny, 3 łyżki
sól, 1 łyżeczka
sok z cytryny, 2 łyżki
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
pierś z kurczaka, 2 pojedyncze
cebula, 1 sztuka
olej, 3 łyżki

Sposób przygotowania
1. Czosnek i imbir drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać kolendrę, kminek, chili, jogurt, sól, sok z cytryny i koncentrat. Połączyć wszystkie składniki.

2. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Naczynie żaroodporne wysmarować połową oleju. Ułożyć w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kurczaka. Skropić go pozostałą częścią oleju.

4. Piec w piekarniku na funkcji góra-dół rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *