Truskawki zapiekane pod koglem moglem

truskawki zapiekane w koglu moglu

Pyszne, szybkie, tanie. Tutaj nie można nic zepsuć. Każdy poradzi sobie z tym deserem. Z wierzchu pod wypływem ciepła tworzy się cudownie delikatna pianka. W środku mamy płynny, ciepły kogel mogel i oczywiście truskawki. Można je zastapić innymi owocami.

Składniki

  • truskawki, 350 g
  • żółtka, 7 sztuk
  • brązowy cukier, 5 łyżek
  • olejek waniliowy, 4 krople

Sposób przygoowania

  1. Owoce umyć i odciąć szypułki. Pokroić na mniejsze części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym o śerdnicy 20 cm i wysokości 4 cm.
  2. Zółtka, cukier i olejek miksować do momentu, aż masa zrobi się puszysta i zmieni kolor na jaśniejszy. Truskawki polać koglem moglem.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Wstawić naczynie i zapiekać około 10 minut.

7 thoughts on “Truskawki zapiekane pod koglem moglem

    • Jeśli mają wysokość taką jak moje naczynie to tyle samo. Zawsze możesz ustawić na mniej minut piekarnik i obserwować. Deser z wierzchu musi się ściąć i ładnie zaruminić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *