Tort Irish Coffee

20766F0D-281D-434E-AA2C-99456A4FC57E

Składniki

Spód czekoladowy

  • masło, 150 g
  • czekolada gorzka, 150 g
  • jajka, 5 dużych
  • drobny cukier do wypieków, 175 g
  • kakao, 1 łyżka + do posypania totownicy

Biszkopt kakaowy

  • jajka, 4 sztuk
  • cukier brązowy, 150 g
  • woda, 1 i 1/2 łyżki
  • mąka tortowa, 75 g
  • mąka ziemniaczana, 75 g
  • proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczka
  • kakao, 3 łyżeczki

Nasączenie

  • kawa rozpuszczalna, 1 łyżeczka
  • wrzątek, 220 ml
  • cukier brązowy, 1 łyżeczka
  • whiskey, 70 ml

Kremy

  • śmietana tortowa 36%, 1 l
  • mascarpone, 250 g
  • czekolada gorzka, 50 g
  • bita śmietana w proszku, 120 g
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
  • wrzątek, 1 łyżka
  • żelatyna w płatkach, 7 płatków
  • whiskey, 2 łyżki
  • opcjonalnie cukier puder

Zdobienie

  • różyczki
  • kakao
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania

  1. Spód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kakao. Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać boki i górę. Z powierzchni będzie trzeba trochę ściąć ciasta.
  2. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodać połowę cukru i jeszcze chwilę miksować. Żółtka, wodę i drugą część cukru połączyć. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z masą z żółtek. Można dodać 2-3 łyżki białek, żeby ?rozluźnić? konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół. Biszkopt urośnie z ?górką?. Kiedy wystygnie należy ją ściąć. Ciasto podzielić na 2 równe części.
  3. Nasączenie: wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Kremy: mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlać do kremu razem z alkoholem. Opcjonalnie można dodać jeszcze cukru pudru. Zależy jak bardzo chcecie, żeby tort był słodki. Dokładnie połączyć. Masę podzielić na 3 części. Jedną mniejszą, średnią i dużą. Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji. Robiłam to na oko ;) Tę najmniejszą połączyć z mascarpone i gorzką czekoladą. Średnią zostawić czystą. Dużą wymieszać z kawą rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną.
  5. Przekładanie: spód czekoladowy ostrożnie ułożyć na paterze. Równomiernie rozsmarować krem z mascarpone. Następnie ułożyć biszkopt. Delikatnie docisnąć. Polać połową nasączenia. Mniej więcej (no może więcej :D) połowę kremu z dodatkiem kawy rozsmarować na biszkopcie. Położyć kolejny blat biszkoptu i nasączyć. Zacząć smarować boki toru od dołu pozostałym kremem kawowym. Górę zdobić czystym kremem śmietanowym. Połączyć krem biały z kawowym (niezbyt dokładnie). Następnie wyrównać boki i powierzchnię szpatułką. Chodzi o to, aby na bokach powstało ombre z połączenia tych dwóch kremów. Górę posypać kakao. Brzegi ozdobić grubo siekaną czekoladą. Ułożyć różyczki z boku toru. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

413241CD-177F-4735-AE20-ED7716B1B3ED

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *