Tarty na francuskim cieście ze szparagami i ricottą

IMG_9792

Składniki

  • ciasto francuskie, 275 g
  • jajko, 1 duże
  • ricotta, 100 g
  • orzechy włoskie, 4 szt.
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • świeży tymianek
  • zielone szparagi, 4 grube lub 8 cienkich

Sposób przygotowania

  1. Ciasto w temperaturze pokojowej podzielić na 4 części. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Brzegi ciasta zwinąć do środka i docisnąć widelcem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Spód ponacinać nożem, aby nie robiły się pęcherze.
  2. Pozostałe jajko wymieszać z ricottą i posiekanymi orzechami. Przyprawić solą,  pieprzem, ziołami i odrobiną tymianku. Gotową masę wyłożyć na tarty.
  3. Zdrewniałe końce szparagów oderwać. Resztę obrać i bardzo krótko blanszować we wrzątku. Przelać zimną wodą. Grube szparagi przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na tartach lekko dociskając.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec przez około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *