Tarta z szynką parmeńską, pieczoną papryką i chili

tarta z szynką parmeńską i pieczoną papryką i chili

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 125 g
  • masło (w temperaturze pokojowej), 60 g
  • śmietana, 3/4 łyżki
  • żółtko, 1 sztuka
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • papryka ostra wędzona, 1/4 łyżeczki
  • groch/fasola/kulki do obciążenia ciasta

Farsz:

  • papryka czerwona, 1 sztuka
  • szalotka, 1 średnia
  • czosnek, 1 ząbek
  • por, 7 cm
  • sól, pieprz, oregano, estragon
  • szynka parmeńska, 3 plastry

Masa serowa:

  • mascarpone, 150 g
  • śmietana 12%, 100 g
  • jajka, 2 sztuki
  • żółtko, 1 sztuka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • cheddar, 5 g
  • chili, 1 sztuka

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować i ułożyć w foremce w kształcie serca (wymiary w najszerszych miejscach 25 x 20 cm). Ciasto nakłóć widelcem w paru miejscach. Wyłożyć folią aluminiową. Wysypać groch/fasolę/kulki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ściągnąć obciążenie i folię. Zapiekać kolejne 5 minut.
  2. Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika  rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórka papryki będzie czerniała przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w grubą kostkę.
  3. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i por. Wymierzać z papryką i szynką poszarpaną na mniejsze kawałki. Przyprawić. Farsz wyłożyć na ciasto.
  4. Mascarpone wymieszać ze śmietaną i jajkami. Przyprawić. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Cheddar zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Posypać nim tartę. Dookoła ułożyć papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki.
  5. Całość piec przez 20 minut lub do ścięcia masy. Podawać 5-10 minut po wyciągnięciu z piekarnika.

2 thoughts on “Tarta z szynką parmeńską, pieczoną papryką i chili

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *