Tagliatelle z mascarpone i kotletami cielęcymi

tagliatelle z mascarpone i kotletami celęcymi

Składniki
makaron tagliatelle, 250 gram
kotlety cielęce o grubości 2 cm, 4 sztuki
cebula, 1 sztuka
jabłko, 1 sztuka
mascarpone, 170 gram
sezam, 1 łyżka
pomidorki koktajlowe, 5 sztuk
sól, pieprz
świeża bazylia, 5-6 liści

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać ciepłą wodą. Rozłożyć na 2 talerze. Posypać rozdrobnionym serkiem mascarpone.

2. Kotlety lekko rozpić. Usmażyć z obu stron na maśle.

3. Jabłko obrać, wydrylować i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka.  Na tej samej, nieumytej patelni przesmażyć cebulę i jabłko. Przełożyć je na na makaron.

4. Kotlety ułożyć na jabłkach i cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać sezamem.

5. Pomidorki przekroić na pół. Ułożyć z boku makaronu. Przyprawić. Całość posypać bazylią.

6. Talerze w stawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *