Spaghetti carbonara

spaghetti carbonara 2

Składniki

  • spaghetti, 75 g
  • boczek wędzony, 50 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • tarty parmezan, 15 g
  • jajko, 1 sztuka
  • sól morska, pieprz kolorowy
  • oliwa do smażenia, 1 łyżka
  • świeża bazylia lub natka pietruszki, kilka liści

Sposób przygotowania

  1. Makron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, nie przelewać zimną wodą.
  2. Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę. Delikatnie zarumienić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili wrzucić makaron i parmezan. Wmieszać i ściągnąć z ognia.
  3. Jajko roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy patelnia lekko ostygnie wlać jajko i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Powinien mieć kremową konsystencję, nie może się ściąć.
  4. Spaghetti podawać z świeżymi ziołami, parmezanem i kolorowym pieprzem.

One thought on “Spaghetti carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *