Tzatziki

tzatziki

Tzatziki czyli lekka, grecka przystawka składająca się z kilku niedrogich, łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje z grillowaną pitą. Może być również podawana jako sos do mięs. Od ostatnich wakacji jestem zakochana w tzatzikach. Robię je kilka razy w tygodniu. Bardzo polecam!

Składniki

  • jogurt grecki, 250 g
  • świeży ogórek, 130 g
  • cebula, 1/2 małej
  • czosnek, 1 ząbek
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Ogórka umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć jogurt z ogórkiem, cebulą, czosnkiem i sokiem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Przed podaniem skropić oliwą.

Makaron z pesto ze szparagów, zielonego groszku i szpinaku

makaron z pesto ze szparagów

Składniki

  • zielone szparagi, 4 łodygi
  • zielony groszek mrożony, garść
  • czosnek, 2 ząbki
  • szpinak, 40 g
  • orzechy laskowe, 15 g
  • słonecznik, 10 g
  • parmezan, 15 g
  • oliwa z oliwek, 100 ml
  • sól morka, świeżo mielony czarny pieprz
  • makaron, 75 g

Sposób przygotowania

  1. Zdrewniałe części szparagów oderwać. Końcówki obrać. Pokroić na mniejsze części. Blanszować 2-3 minuty w osolonej wodzie razem z zielonym groszkiem. Odcedzić. Przelać zimną wodą.
  2. Czosnek obrać i wrzucić ze wszystkimi składnikami do blendera. Przyprawić i zmiksować.
  3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do gorącego garnka. Dodać 2 łyżki pesto. Wymieszać. Wyłożyć na talerz. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami słonecznika, ewentualnie z parmezanem.

Sos BBQ z whiskey

sos bbq z whiskey

Słodko-pikantny dip na bazie sosu pomidorowego i whiskey. Doskonały dodatek do mięs grillowanych. Może służyć również jako marynata. Sos zawiera dużą ilość cukru, może lekko się przypalać. Dlatego dopiero pod koniec grillowania należy nim posmarować mięso.

Składniki

  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 4 ząbki
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • whiskey, 1/2 szklanki
  • passata, 500 g
  • ocet jabłkowy, 1/3 szklanki
  • sos Worcestershire, 1/4 szklanki
  • cukier brązowy, 1/2 szklanki
  • tabasco, 1/2-1 łyżeczka
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wlać whiskey. Chwilę gotować. Następnie dodać pozostałe składniki. Przyprawić. Gotować 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzić i odstawić do lodówki na całą noc, aby się „przegryzło”.

Pesto z roszponki, szpinaku i suszonych pomidorów

pesto z roszponki, szpinaku i suszonych pomidorów

Składniki
parmezan, 25 gram
czosnek, 2 ząbki
suszone pomidory, 5 sztuk
pestki dyni, 10 gram
orzechy włoskie, 15 gram
roszponka, 50 gram
szpinak, 50 gram
bazylia, pół doniczki
oliwa z oliwek, 140 mililitrów

Sposób przygotowania
1. Parmezan, czosnek, suszone pomidory, pestki dyni i orzechy zmiksować z połową oliwy. Dodać liście i resztę oliwy, ponownie zmiksować. Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 2 tygodni.

Musztarda z whiskey i ziołowym pieprzem

musztarda

Musztarda wyszła pyszna, ale baaardzo ostra. Aby złagodzić jej smak należy ograniczyć ilość pieprzu, a whiskey zastąpić octem. Można również ziarna gorczycy uprażyć na suchej patelni oraz zwiększyć ilość miodu.

Składniki
gorczyca biała, 60 gram
ocet winny biały, 3 łyżki
whiskey, 3 łyżki
woda, około 10 łyżek
sól, 1/4 łyżeczki
pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki
miód, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
1. Gorczycę moczyć w occie, whiskey i 3 łyżkach wody przez 24 godziny. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wodę należy wlewać stopniowo, aby można było kontrolować konsystencję musztardy. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

Domowy majonez

majo 2

 „Bóg stworzył majonez, aby ćwiczyć wiernych.”

Orson Welles

Składniki
żółtka, 3 sztuki
musztarda Dijon, 1 łyżeczka
sok z cytryny, 1 łyżka
biały pieprz, 1/2 łyżeczki
sól, 1 łyżeczka
olej z pestek winogron, 500 mililitrów

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Żółtka, musztardę, sok, pieprz i sól wymieszać rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej. Jego ilość można dowolnie modyfikować. Im więcej oleju tym majonez będzie miał gęstszą konsystencję. Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Z podanych składników wyszło około 2 szklanek majonezu.

majo 3

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto to zielony sos pochodzący z kuchni włoskiej. Podstawowe jego składniki to bazylia, parmezan, orzeszki piniowe, oliwa z oliwek, czosnek i sól. Istnieje wiele wariacji na temat pesto. U mnie główny składnik to pietruszka połączona z bazylią. Orzeszki zamieniłam na … Continue reading

Salsa pomidorowo-paprykowa

Salsa pomidorowo-paprykowa

Salsa to rodzaj gęstego, pikantnego sosu pochodzącego z kuchni meksykańskiej. Świetny dodatek do nachos i mięs. Nie przerażajcie się ilością składników. Sos robi się bardzo szybko. Wystarczy wszystko pokroić i ugotować. Nie musicie ściśle trzymać się proporcji przypraw, które podałam. … Continue reading