Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem

pstrąg smażony 1

Składniki

  • pstrąg, 2 sztuki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • cytryna, 1 sztuka
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • tymianek, 1/2 doniczki
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • mąka pszenna, 5-6 łyżek
  • masło klarowane do smażenia, 2-4 łyżki
  • limonka (opcjonalnie), 1/2 sztuki

Sposób przygotowania

  1. Pstrągi umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć głowy (chyba, że macie na tyle dużą patelnię, żeby całe ryby się zmieściły). Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, również w środku. Skropić sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę, 2 ząbki czosnku i limonkę pokroić w plasterki. Do każdej ryby włożyć po porcji ziół, 2 plasterki cytryny i po 1 ząbku czosnku. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Następnie obtoczyć w mące. Patelnię mocno rozgrzać. Wlać masło i wrzucić pozostałe ząbki czosnku, wcześniej je rozgniatając. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, zmniejszyć trochę ogień, położyć ryby. Smażyć z obu stron do osiągnięcia pożądanego koloru (około 5-8 minut na każdą stronę).
  3. Podawać z plasterkami cytryny i limonki oraz pieczonymi ziemniaczkami.

4 thoughts on “Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *