Sernik

sernik-kopia

Składniki

Spód:

  • mąka pszenna, 100 g
  • cukier, 40 g
  • masło, 80 g
  • żółtko, 1 sztuka
  • proszek do pieczenia, 2 g

Masa serowa:

  • jajka, 8 sztuk
  • masło, 100 g
  • cukier, 170 g
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • ser trzykrotnie mielony, 500 g

Sposób przygotowania

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Składniki na ciasto zagnieść i rozłożyć równomiernie w blaszce, którą później należy wstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec miksowania dodać połowę cukru.
  3. Żółtka utrzeć z margaryną i resztą cukru. Dodać budyń i ser. Zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 165 stopni (mój piekarnik mocno grzeje, stąd taka niska temperatura, ale możecie ją zwiększyć o 5-10 stopni). Piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *