Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem

IMG_0011

Zaledwie kilka składników. Prosta sałatka przełamana sosem o wyrazistym  smaku. Świetna propozycja na szybką obiado-kolację.

Składniki

  • szparagi, 8 szt.
  • jajka, 2-3 szt.
  • awokado, 1 szt.
  • mix sałat, 1 paczka
  • słonecznik łuskany, 2 łyżki

Sos:

  • olej rzepakowy, 6 łyżek
  • miód, 3 łyżeczki
  • musztarda dijon, 3 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zdrewniałe końcówki szparagów oderwać. Resztę obrać i pokroić na 3 części. Blanszować krótko we wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.
  2. Jajka ugotować na pół-twardo.
  3. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ w całości. Pokroić na plasterki.
  4. Olej, miód, musztardę i sok wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Sałaty, szparagi, awokado i połowę sosu połączyć. Rozłożyć na 2 talerze. Na każdej porcji ułożyć połówki jajek. Polać pozostałym sosem. Posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.

Sałatka z kolorowymi pomidorkami, pieczoną ricottą i grzankami

IMG_8819

Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A sezon na pomidory trwa (i trwa mać!) więc korzystajcie.

Składniki

  • ricotta, 100 g
  • oliwa ekstra vergine
  • oregano suszone
  • ciabatta, 60 g
  • sól morska
  • świeża bazylia, garść
  • czosnek, 1 mały ząbek
  • zielone chili, ok. 2 cm
  • czerwony ocet winny, 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kolorowe pomidorki koktajlowe, 350 g

Sposób przygotowania

  1. Ricottę przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i posypać oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20 minut.
  2. Ciabatę porwać na małe kawałki, skropić oliwą i przyprawić solą. Położyć obok ricotty i piec wszystko razem jeszcze 10 minut. Po czym wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
  3. Bazylię, czosnek, zielone chili, ocet, sól i pieprz zmiksować z 3 łyżkami oliwy. W razie potrzeby dolać więcej.
  4. Pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Posypać grzankami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i listki bazylii.

Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.

Prosta sałatka śledziowa

IMG_8228

Składniki

  • filety ze śledzia a’la matias, ok. 400 g (6-7 filetów)
  • ocet winny, 3 łyżki
  • świeżo mielony pieprz
  • cebula, 1 sztuka
  • ogórki kwaszone, 3 sztuki
  • jabłko, 1 sztuka
  • jajko ugotowane na twardo, 1 sztuka
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • majonez, 3 łyżki
  • śmietana 18%, 200 g
  • musztarda, 1 łyżka
  • cukier, 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Filety odsączyć. Pokroić w paski o grubości 1 centymetra. Przyprawić octem i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
  2. Cebulę, ogórki, jabłko i jajko pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
  3. Wymieszać szczypiorek, majonez, śmietanę, musztardę i cukier. Całość połączyć. Odstawić do lodówki na 12 godzin, aby wszystko się przegryzło i nabrało smaku.

Przepis pochodzi ze strony allrecipes.

Makaronowa sałatka z kurczakiem i ananasem

makaronowa sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki

  • makaron muszelki, 250 g
  • filet z kurczaka, 300 g
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • oliwa do smażenia
  • jajka, 4 duże
  • papryka czerwona, 1 średnia
  • ananas, 250 g
  • kukurydza, 170 g
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • majonez, 300-350 ml

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Filet umyć, osuszyć i usunąć białe błonki. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać oliwę na patelni grillowej. Smażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Kiedy wystygnie pokroić w kostkę.
  3. Jajka ugotować na twardo. Oskubać, a następnie drobno pokroić. Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Pokroić w kosteczkę. Ananasy odcedzić z zalewy. Pokroić w paseczki. Kukurydzę wrzucić na sitko i przelać zimną wodą. Natkę posiekać.
  4. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę, aby się przegryzło.

Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa

W moim domu rodzinnym sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na Święta Bożonarodzeniowe i Wielkanocne. Zawsze ja zajmuję się jej krojeniem. I bezapelacyjnie najlepiej smakuje drobno pokrojona :)

Składniki

  • marchewka, około 6 średnich
  • pietruszka, 2 średnie
  • seler, 1/2 małego
  • jajka, 10 sztuk
  • ogórki kwaszone, 4 sztuki
  • por, 1/5 (zielona część)
  • groszek konserwowy, 1 puszka
  • kukurydza, 1 puszka
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • sól, pieprz
  • majonez, 400-600 ml

Sposób przygotowania

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zalać wodą i ugotować na miękko. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.
  2. Ostudzone warzywa, jajka, ogórki i por pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Groszek, kukurydzę i fasolę wrzucić na sitko. Przelać zimną wodą. Poczekać, aż ocieknie.
  4. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie połączyć z majonezem. Wstawić do lodówki na klika godzin, aby się przegryzła.

Sałatka z melonem, fetą i winogoronami

sałatka owocowa z fetą

Ciężko nazwać to przepisem. Jest to raczej pomysł na połączenie tych kilku składników, ale tak mnie ono zachwyciło, że postanowiłam się nim podzielić.

Składniki

  • ser feta, ok. 100 g
  • ciemne winogrona, ok. 100 g
  • melon, 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek, 1-2 łyżki
  • sok z cytryny, 1/2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Fetę pokroić w kostkę. Winogrona umyć. Melona obrać i podzielić na 4 ćwiartki. Środek wydrążyć. Połowę melona pokroić w kostkę.
  2. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać.

Sałatka ze szparagami i serem truflowym

sałatka ze szpargami i serem truflowym

Składniki

  • młody szpinak, duża garść
  • zielone szparagi, 4 łodygi
  • pomidorki koktajlowe, 3-4 sztuki
  • ser żółty z truflami (można zastąpić cheddarem), 10 g
  • słonecznik, 1 łyżka
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • ocet winny, 1/2 łyżki
  • zioła prowansalskie, 3/4 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szpinak umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć ogonki. Przełożyć na talerz.
  2. Zdrewniałe części szparagów oderwać. Końcówki obrać. Pokroić ukośnie na 2-3 centymetrowe kawałki. Łodygi gotować 7 minut w osolonej wodzie. Następnie wrzucić główki i gotować kolejne 3-4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć na szpinak.
  3. Pomidorki poprzekrawać na pół. Ser pokroić w kostkę. Oba składniki ułożyć na talerzu.
  4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posypać nim sałatkę.
  5. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami. Całość polać sosem. Od razu podawać. Składniki na 1 porcję.
Makaronowa sałatka z brokułami

Makaronowa sałatka z brokułami

Ostatnio usłyszałam/przeczytałam od bliskich osób i zupełnie obcych ludzi bardzo dużo ciepłych i krzepiących słów  dotyczących mojego bloga. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jednak było warto. Motywujecie mnie do poszukiwania nowych przepisów i nowych smaków. Postaram się częściej … Continue reading

Sałatka makaronowa z wędzoną miruną

Sałatka makaronowa z wędzoną miruną

Miruna to biała ryba o bardzo chudym i delikatnym mięsie. Do tej sałatki można użyć innej wędzonej ryby, ale tę naprawdę polecam. Jest pyszna. Majonez i ryba są na tyle słone, że nie trzeba już używać soli. Składniki makaron kolanka, … Continue reading

Mizeria z papryką

Mizeria z papryką

Składniki ogórki gruntowe, 2 sztuki szalotka, 1 mała jogurt naturalny, 1/2 szklanki czosnek, 1 ząbek sok z cytryny, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki tzatziki, 1/2 łyżeczki sól, pieprz Sposób przygotowania 1. Ogórki obrać i pokroić w … Continue reading