Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem

IMG_0011

Zaledwie kilka składników. Prosta sałatka przełamana sosem o wyrazistym  smaku. Świetna propozycja na szybką obiado-kolację.

Składniki

  • szparagi, 8 szt.
  • jajka, 2-3 szt.
  • awokado, 1 szt.
  • mix sałat, 1 paczka
  • słonecznik łuskany, 2 łyżki

Sos:

  • olej rzepakowy, 6 łyżek
  • miód, 3 łyżeczki
  • musztarda dijon, 3 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zdrewniałe końcówki szparagów oderwać. Resztę obrać i pokroić na 3 części. Blanszować krótko we wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.
  2. Jajka ugotować na pół-twardo.
  3. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ w całości. Pokroić na plasterki.
  4. Olej, miód, musztardę i sok wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Sałaty, szparagi, awokado i połowę sosu połączyć. Rozłożyć na 2 talerze. Na każdej porcji ułożyć połówki jajek. Polać pozostałym sosem. Posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.

2 thoughts on “Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *