Sałatka makaronowa z wędzoną miruną

Miruna to biała ryba o bardzo chudym i delikatnym mięsie. Do tej sałatki można użyć innej wędzonej ryby, ale tę naprawdę polecam. Jest pyszna. Majonez i ryba są na tyle słone, że nie trzeba już używać soli.

Składniki
makaron kolanka, 1 szklanka
jajka, 2 sztuki
miruna, 1 sztuka (około 200 gram)
papryka czerwona, 1 średnia
cebula czerwona, 1 średnia
ogórki konserwowe lub kwaszone, 4 sztuki
szczypiorek, 1 pęczek
groszek konserwowy, pół puszki
majonez, 3 czubate łyżki
pieprz czarny

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Rybę oddzielić od ości. Paprykę, cebulę, ogórki i szczypiorek drobno pokroić. Groszek odsączyć z zalewy i przelać wodą. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić pieprzem.

One thought on “Sałatka makaronowa z wędzoną miruną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *