Okoń nilowy pod chlebową kruszonką

 

okoń pod chlebową kruszonką 2

Składniki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól, pieprz
okoń nilowy, 400-450 gram
sok z cytryny, 2 łyżki
chleb ze skórką, 2 kromki
czosnek, 4 ząbki
suszone pomidory, 7-8 sztuk
bazylia, garść
papryczka chili, 1/2 sztuki
tarty parmezan, 2 łyżki
ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
oliwa z suszonych pomidorów, 2-3 łyżki
tymianek, klika gałązek

Sposób przygotowania
1. Okonia natrzeć oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny. Włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja grill).

2. Chleb zmiksować w blenderze z 2 ząbkami czosnku.

3. Suszone pomidory, bazylię, papryczkę chili, parmezan, ocet i 1,5 łyżki oliwy po pomidorach zmiksować na gładką masę. Ułożyć na rybie. Następnie posypać kruszonką z chleba. Skropić pozostałą oliwą. Na wierzch położyć gałązki tymianku.

4. Piec przez kolejne 15-20 min (funkcja góra-dół). Jeśli kruszonka będzie się za bardzo rumieniła przykryć folią aluminiową.

okoń pod chlebową kruszonką 1

Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki Jamiego Olivera ?30 minut w kuchni?.

Okoń z pesto na purée ziemniaczano-brokułowym

okoń puree pesto

Jak dla mnie potrawa idealna. Soczysta, delikatnie aromatyzowana czosnkiem, bazylią i cytryną ryba. Aksamitne, lekko słodkawe purée w kosmicznym kolorze. I oczywiście pesto, na którego punkcie ostatnio oszalałam. A na przygotowanie tego wszystkiego wystarczy 30 minut – no ideał!

Składniki
Ryba:
filety z okonia, 400 gram
cytryna, 1 sztuka
bazylia, 10 liści
czosnek, 4 duże ząbki
sól, pieprz czarny

Purée:
ziemniaki, 600 gram
brokuły, 1 główka
mleko, 5 łyżek
sól, pieprz biały

Dodatkowo:
pesto, kilka łyżeczek

Sposób przygotowania
1. Rybę skropić sokiem z połowy cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej. Na wierzchu ryby położyć listki bazylii, obrany, zmiażdżony czosnek i klika plasterków cytryny. Całość zawinąć w folię i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Rybę piec przez 20-25 minut.

2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

3. Purée podzielić na 2 porcje, ułożyć na talerzach. Na wierzchu położyć okonia. Ozdobić plasterkami cytryny i listami bazylii. Podawać z pesto.

Kotlety rybne z salsą

kotlety rybne 1

Składniki
Kotlety:
filety z ryby (u mnie pstrąg i okoń), 300 gram
natka pietruszki, 1 mały pęczek
skórka otarta z połowy cytryny
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
oliwa do smażenia
czosnek, 1 ząbek

Salsa:
chili, 1/2 sztuki
pomidor, 1 duży
dymka, 2 sztuki
papryka czerwona i żółta, po 1/3 sztuki
ocet winny, 1 łyżka
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
bazylia, garść

Sposób przygotowania
1. Ryby, natkę i skórkę z cytryny wrzucić do blendera. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Masę podzielić na 4 części. Z każdej uformować kotleta o grubości 1,5 cm. Obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy z nieobranym, rozgniecionym ząbkiem czosnku.

2. Z chili usunąć nasiona. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Chili, pomidora, dymkę, ocet winny i sok z cytryny mocno zmiksować. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do pomidorów. Przyprawić i wymieszać. Kotlety i salsę ułożyć na talerzach. Podawać z frytkami z piekarnika. Całość posypać listkami bazylii.

kotlety rybne2

Przepisy (z drobnymi zmianami) pochodzą z książki Jamiego Olivera ?30 minut w kuchni?.

Sum afrykański z sałatką z brukselki i pomarańczy

sum afrykański

Składniki
Ryba:
filet suma afrykańskiego, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
sok z połowy małej pomarańczy
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa do smażenia

Sałatka:
brukselka, garść
masło, 1 łyżka
sól
pomarańcza, 1/2 sztuki
posiekane orzechy włoskie, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Z oliwy, soku, soli i pieprzu przygotować marynatę. Obtoczyć w niej suma i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Następnie usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie.

2. W międzyczasie ugotować brukselkę w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle. Wymieszać z pomarańczą pokrojoną na cząstki i prażonymi orzechami.

Krewetki na ostro

krewetkina ostro

Pierwsze i ostatnie moje krewetki. Mimo dobrych chęci nie mogę się do nich przekonać. Mają taką dziwną konsystencje, która mi je obrzydza. Nie potrafię ich przełknąć. Przepis podaję, bo jest dobry… jeśli ktoś lubi krewetki.

Składniki
masło, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
czosnek, 3 duże ząbki
imbir, 2-3 cm korzenia
mrożone, oczyszczone krewetki, 500 gram
słodka papryka, 1 łyżeczka
ostra papryka, 1 łyżeczka
chili w proszku, 1 szczypta
sól morka, świeżo mielony pieprz czarny
natka pietruszki, 1 mały pęczek
limonka, 1 sztuka

Sposób przygotowania
1. Krewetki rozmrozić. Czosnek i imbir obrać. Drobno pokroić. Przesmażyć na maśle i oliwie. Wrzucić krewetki. Smażyć krótko. Tylko do zmiany koloru na różowy. Wrzucić przyprawy. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z cząstkami limonki i białym pieczywem.

Pasta ze szprotek i pieczonej papryki

pasta

Składniki
papryka czerwona, 1 mała
cebula czerwona, 1/2 sztuki
szprotki w oleju, 120 gram
pomidory suszone, 3 sztuki
papryka słodka, 1 i 1/2 łyżeczki
papryka ostra, 1 łyżeczka
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Z papryki usunąć gniazdo z nasionami. Podzielić na 3 części. Ułożyć na  blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do góry. Piekarnik ustawić na 200 stopni na funkcję grillową. Piec do momentu, aż skóra zrobi się czarna. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć. Zostawić na 5 minut. Następnie usunąć skórę. Będzie łatwo odchodziła. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do blendera.

2. Cebulę i pomidory pokroić z grubsza. Wszystkie składniki, łącznie z przyprawami, wrzucić do blendera. Zmiksować. Pasta jest dość pikantna. Możecie zmniejszyć ilość ostrych przypraw.

Dorsz po indyjsku z ostrym ryżem pomidorowym

Dorsz-po-indyjsu-z-ostrym-ryżem

Składniki
Ryba:
dorsz, 500 gram
cytryna, 1/2 sztuki
sól
mąka razowa, 100 gram
jajka, 3 sztuki
mleko, 1/4 szklanki
świeży starty imbir, 1 łyżeczka
czosnek, 1 ząbek
chili w proszku, 2 łyżeczki
kurkuma, 1/2 łyżeczki
zielone świeże chili, 1 sztuka
posiekana kolendra lub pietruszka, 2 łyżki

Ryż:
cebula, 1 sztuka
świeży start imbir, 1 łyżeczka
czosnek, 2 ząbki
kurkuma, 1/2 łyżeczki
chili w proszku, 1 łyżeczka
sól, 1 łyżeczka
pomidory z puszki, 200 gram
woda, 250-300 mililitrów
ryż basmati, 150 gram

Sposób przygotowania
1. Dorsza pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą. Wstawić do lodówki na pół godziny. Mąkę, rozbełtane jajka, mleko, imbir, rozgnieciony czosnek, chili, kurkumę, zielone chili drobno pokrojone i kolendrę połączyć. Rybę obtoczyć w panierce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

2. Cebulę drobno posiekać. Przesmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać imbir, starty czosnek, kurkumę, chili i sól. Smażyć razem 1-2 minuty. Wlać pomidory i wodę. Wsypać ryż. Zamieszać, gotować aż woda się zredukuje, a ryż będzie miękki.

Pieczona tilapia z warzywami

Pieczona tilapia z warzywami

Tilapia to ryba słodkowodna pochodzenia afrykańskiego. Przygotowałam jej bardzo dietetyczną wersję, bo pieczoną w piekarniku. Można ją usmażyć na maśle na patelni, ale będzie miała wtedy więcej kalorii. Podałam ją ziemniaczkami pokrojonymi w plastry również pieczonymi w piekarniku. Składniki tilapia, … Continue reading

Sałatka makaronowa z wędzoną miruną

Sałatka makaronowa z wędzoną miruną

Miruna to biała ryba o bardzo chudym i delikatnym mięsie. Do tej sałatki można użyć innej wędzonej ryby, ale tę naprawdę polecam. Jest pyszna. Majonez i ryba są na tyle słone, że nie trzeba już używać soli. Składniki makaron kolanka, … Continue reading