Rogale

IMG_9557

Puszyste i delikatne rogaliki śniadaniowe. Z ciastem łatwo się pracuje. Musiałam dodać tylko trochę mąki, bo za bardzo się kleiło. Rogale wyszły ogromne i bardzo mięciutkie.

Składniki

  • masło, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 2,5 szklanki
  • drożdże instant, 1 łyżeczka
  • cukier, 2 łyżeczki
  • sól, 1,5 łyżeczki
  • letnia woda, 1 szklanka

Dodatkowo:

  • jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
  • sezam lub mak do posypania

Sposób przygotowania

  1. Masło roztopić. Wymieszać mąkę, drożdże cukier i sól. Dodać wodę i roztopione masło. Zagniatać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść. Uformować kulę i rozwałkować w koło o grubości 2 cm. Podzielić na 6 lub 8 trójkątów. Każdy lekko rozbić palcami i zwinąć zaczynając od dłuższego boku, końce wsunąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i poczekać ok. 30 minut, aby urosły. Posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.

rogale2

 

rogale3

7 thoughts on “Rogale

  1. Pingback: Rogaliczki z makiem / Mini crescent Rolls with poppy seeds | Chili & Tonka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *