Ravioli z ricottą i szpinakiem

ravioli z ricottą i szpinakiem

Ravioli to rodzaj włoskich pierożków. Ciasto, z którego są robione to nic innego jak ciasto na makaron. A połączenie delikatnego sera ricotta i świeżego szpinaku to typowe nadzienie dla tej potrawy.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 100 gram
  • jajko, 1 sztuka
  • oliwa, 1 łyżka
  • sól

Farsz:

  • szalotka, 1/2 sztuki
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa, 1/2 łyżki
  • świeży szpinak, 50 gram
  • bazylia, 10 liści
  • ricotta, 100 gram
  • tarty parmezan, 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony

Dodatkowo:

  • białko do smarowania
  • parmezan do posypania
  • szynka parmeńska, 2-3 plasterki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrobić gładką, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Zarumienić na oliwie. Dodać umyty i osuszony szpinak. Chwilę dusić. Powinien zmniejszyć swoją objętość. Wystudzić i drobno posiekać. Bazylię również pokroić. Zieleniznę połączyć z ricottą i parmezanem. Przyprawić.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Na połowie ułożyć po 1 łyżeczce farszu w pewnych odstępach. Ciasto między nadzieniem posmarować rozbełtanym białkiem. Przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić. Wycinać kwadraty radełkiem.
  4. Gotować w dużej ilości osolonej wody do wypłynięcia ravioli.
  5. Podawać posypane parmezanem i zarumienioną szynką parmeńską. Z podanych składników wyszło 10 pierożków.

5 thoughts on “Ravioli z ricottą i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *