Pulpety w sosie pomidorowym z jajkiem sadzonym

pulpety z jajkiem sadzonym

Składniki
Pulpety:
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 300 gram
cebula, 1 mała
kasza manna, 1 łyżka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sos:
cebula, 1 mała
czosnek, 3 ząbki
papryczka chili, 1 mała
pomidory w puszce, 400 gram
woda, 400 gram
miód, 1 łyżeczka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Dodatkowo:
jajka, 2 sztuki
sól
szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania
1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z mięsem i kaszą manną. Przyprawić. Formować kulki wielkości piłki pingpongowej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.

2. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Zarumienić na oliwie. Pomidory zmiksować, ale nie na gładką masę. Mogą zostać małe cząstki. Wlać na patelnię. Dolać wodę. Dodać miód i przyprawy.

3. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje wrzucić pulpety. Chwilę gotować. Następnie wbić jajka. Gotować pod przykryciem, aż białko się zetnie. Przyprawić solą i posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *