Polędwiczki z musztardą francuską pieczone w piwie miodowym

IMG_2548 1

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki
  • oliwa, 4 łyżki
  • ocet winny, 1 łyżka
  • miód, 2 łyżeczki
  • musztarda Dijon, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona, 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 duży ząbek
  • musztarda francuska, 3-4 łyżeczki
  • piwo jasne miodowe (w temperaturze pokojowej), 500 ml

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki umyć, usunąć białe błonki i dokładnie osuszyć.
  2. Przygotować marynatę z: oliwy, octu, miodu, musztardy Dijon, ziół, papryki słodkiej i ostrej oraz soli i pieprzu. Polędwiczki dokładnie w niej obtoczyć. Dodać liście laurowe. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Kolejnego dnia krótko odsmażyć z każdej strony. Przełożyć na talerz. 3/4 cebuli pokroić w piórka, resztę w kosteczkę. Czosnek również drobno posiekać. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć krążki cebuli. Na nich położyć mięso. Zalać piwem mniej więcej do 1/3 wysokości polędwiczek. Mięso posmarować musztardą francuską, posypać cebulką i czosnkiem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. Polędwiczki piec 18-25 minut (po 25 minutach mięso będzie dobrze wysmażone).

One thought on “Polędwiczki z musztardą francuską pieczone w piwie miodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *