Polędwiczki wieprzowe z jabłkami w sosie cydrowym

IMG_5264 1

Jabłka na czasie. Cydr na czasie. W takim razie danie z tymi składnikami też na czasie. Bardzo ciekawy smak. Trzeba tylko pamiętać, żeby zbyt długo nie gotować polędwiczek, bo szybko twardnieją. Wszystko robi się na tej samej, nieumytej patelni. Całość musi przejść wszystkimi smakami. Podałam je z purée, ale będą pasowały również wszelkiego rodzaju kluski, ryż czy kasza.

Składniki

  • jabłka, 2 sztuki
  • masło, 2-3 łyżki
  • cukier brązowy, 1 i 1/2 łyżki
  • polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka (koło 400 g)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, papryka ostra wędzona
  • mąka pszenna do panierowania
  • cebula, 1 sztuka
  • cydr, ok. 200 ml
  • ocet jabłkowy, 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • mąka kukurydziana, 1 łyżeczka
  • świeży tymianek, 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obrać. Podzielić na ósemki i wydrylować. Połowę masła rozpuścić na rozgrzanej patelni. Wrzucić owoce. Zasypać cukrem. Smażyć 3-5 minut do momentu, aż cukier ładnie się skarmelizuje. Przełożyć na talerz.
  2. W międzyczasie przygotować polędwiczkę. Umyć, osuszyć, ściągnąć białe błonki, pokroić na plastry o grubości 2 cm. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące. Rozpuścić pozostałe masło. Polędwiczki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Należy robić to szybko, 2 minuty na każdą stronę. Wrzucać po klika sztuk. Jeśli dodamy całość, mięso będzie miało zbyt mało miejsca i zacznie się dusić zamiast rumienić. Wieprzowinę przełożyć na talerz.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zarumienić na tej samej, nieumytej patelni. Następnie dodać mięso, wlać cydr, ocet oraz przecier. Zwiększyć ogień do maksimum. Przyprawić solą, pieprzem i papryką (papryki około 1/3 łyżeczki, jest dość ostra). Kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień. Całość gotować około 5-8 minut. W połowie gotowania dodać jabłka. Zaklepać mąką kukurydzianą. Posypać posiekanym tymiankiem i jeszcze chwilę gotować – do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje.

One thought on “Polędwiczki wieprzowe z jabłkami w sosie cydrowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *