Polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, ok. 300 g
  • sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • oliwa do smażenia
  • szalotka, 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeże chili, 1 małe
  • suszony tymianek, 1 łyżeczka
  • whiskey, 75 ml
  • śmietana kremówka 30%, 100 ml
  • natka pietruszki, 1 mały pęczek

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i obrać z białych błonek. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i mocno zarumienić. Przewrócić na drugą stronę. Dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chili i tymianek.
  2. Kiedy mięso będzie ładnie zarumienione z obu stron wlać whiskey. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować około 5 minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

13 thoughts on “Polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

  1. Naprawdę świetny przepis – pozwolił mi na zrobienie bardzo smacznego, a jednocześnie szybkiego i łatwego do wykonania dania. Zainspirowałaś mnie i pierwszy raz w życiu zrobiłam cokoliwek z polędwiczek wieprzowych, kiedy z reguły omijam wieprzowinę szerokim łukiem.

    Jedynie nieznacznie zmodyfikowałam przepis (obniżyłam ilośc alkoholu oraz dodałam jedną małą płaską łyżeczkę mąki żeby troszkę zagęścic sos nie tracąc przy tym na jego objętości).

    Regularnie przeglądam bloga i czekam na Twoje kolejne przepisy.

  2. Zrobiłam !
    PYSZNE . Będę robiła częściej.
    Polędwiczki należy dobrze wysmażyć bez obaw, że stwardnieją. Proszę nie mylić z polędwicą wołową ;) Ja je jeszcze obtoczyłam w mące przed usmażeniem..Najpierw przyprawiłam solą i pieprzem.
    Z tymiankiem ostrożnie.. mój był bardzo intensywny :)

    Pyszne i łatwe … rewelacja :) Polecam każdemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *