Pizza grecka

pizza grecka 2

Wypróbowałam nowy przepis na ciasto do pizzy, które wyrasta całą dobę w lodówce. Może tak leżakować nawet 4 dni. Nie wyrabia się go za długo i nie wałkuje. Trzeba je tylko rozciągnąć na złożonych pięściach. Muszę przyznać, że próbowałam już kiedyś formować w ten sposób pizze. Niestety za każdym razem kończyło się to katastrofą. Ciasto rozrywało się. To jest bardzo elastyczne. Polecam!

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 465 g
  • drożdże instant, 5 g
  • sól, 10 g
  • cukier, 10 g
  • letnia woda, 300 ml
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki

Sos pomidorowy:

  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidory w puszce, 400 g
  • woda, 200 g
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
  • oliwa do smażenia

Dodatki:

  • mozzarella, ok. 200 g
  • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte, 24-30 sztuk
  • czarne oliwki, 15 sztuk
  • feta, 15 g

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulę i posmarować oliwą. Przełożyć do dużego naczynia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.
  2. Wyciągnąć miskę z ciastem z lodówki. Każdą część wyciągnąć i delikatnie uformować w kulę, ale nie wyrabiać. Z powrotem przełożyć do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny do ponownego rozrostu.
  3. W międzyczasie przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucić pomidory. Do puszki wlać wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
  4. Piekarnik razem z blaszką czy kamieniem rozgrzać do 250 stopni i ustawić na funkcję góra-dół.
  5. Każdą porcję ciasta obtoczyć w mące. Następnie delikatnie rozciągnąć. Nie wałkować! Ciasto ułożyć na zaciśniętych pięściach i delikatnie obracać, rozciągając je do krążka o średnicy ok. 25 cm. Przełożyć na łopatkę lub dużą deskę do krojenia obsypaną mąką.
  6. Posmarować sosem. Posypać tartą mozzarellą. Ułożyć pomidorki poprzekrawane na pół i oliwki pokrojone w plasterki. Dodać fetę pokrojoną w kostkę.
  7. Piec przez 8-12 minut. Tak samo postępować z 2 pozostałymi porcjami ciasta. Składniki na 3 pizze o średnicy 25 cm.

pizza grecka 1

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Kwestia smaku.

3 thoughts on “Pizza grecka

Odpowiedz na „buszujacawkuchniAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *