Pissaladiere

Pissaladiere 1

Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisu Diane Holuigue pochodzącego z „Księgi smaków Prowansji”. Spód tego dania to puszyste ciasto drożdżowe podobne do pizzy czy focaccii. Z kolei farsz to połączenie grubej warstwy duszonej, słodkiej cebuli ze słonymi filecikami anchois i czarnymi oliwkami. Fani tych ostatnich mogą darować sobie krojenie ich na krążki i ułożyć je w całości.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 205 g
  • drożdże instant, 5 g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • oliwa, 1 łyżka
  • letnia woda, 125 ml

Farsz:

  • cebula biała, 750 g
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa, 40 ml
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • fileciki anchois, 60 g
  • czarne oliwki, kilka sztuk

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Masę wyrabiać przez 10 minut. Następnie posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
  2. W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Wrzucić cebulę i przyprawić ziołami. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Pod koniec przyprawić solą. Nie zbyt mocno, ponieważ anchois i oliwki są słone.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasto rozwałkowane w koło lub prostokąt. Na wierzchu rozłożyć równomiernie cebulkę. Na niej położyć fileciki i oliwki pokrojone w krążki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. Pissaladiere piec przez 15-10 minut.

Pissaladiere 2

Pissaladiere 3

Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z  Marder & Marder Manufacture
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Iwona z Ivka w kuchni
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Małgosia ze Smaki Alzacji
Dobrafka z Bona Apetita!
Kasia z Baby do gardów
Małgosia Po prostu Marghe

8 thoughts on “Pissaladiere

  1. Bardzo pyszna tarta czy też cebularz. Na pewno będę do niego wracać :).
    Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *