Pikantny ryż z kurczakiem i warzywami

Szybkie danie jednogarnkowe. Bardzo pikantne i aromatyczne. Małokaloryczne, ale sycące. Można użyć jednego koloru papryki. Ja akurat chciałam wykorzystać resztki, które miałam w lodówce.

Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
pierś z kurczaka, 2 pojedyncze
ciepła woda, 500-600 ml
ryż, 150 gram
marchewka, 1 sztuka
papryka w 3 kolorach, po 1/3 z każdego koloru
natka pietruszki, 1/2 pęczka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chili w proszku, curry
olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zarumienić w woku lub dużym rondlu. Dodać pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Przyprawić. Smażyć aż mięso się zetnie.

2. Zalać wodą. Wsypać ryż. Gotować około 10 min, po czym dorzucić pokrojoną w słupki marchewkę. Gotować jeszcze 5 minut. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do reszty składników. Gotować aż ryż i marchewka będą miękkie, a woda się zredukuje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki i ponownie przyprawić.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *