Pikantne skrzydełka pieczone z warzywami

pikantme skrzydełka

Składniki

  • skrzydełka drobiowe, 1 kg
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sos worcestershire, 1 łyżka
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • miód, 1 i 1,2 łyżeczki
  • musztarda węgierska, 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona, 1-1 i 1/2 łyżeczki
  • tymianek i estragon, po 1/2 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • papryka żółta i czerwona, po 1/3 sztuki
  • marchewka, 1 średnia
  • cebula czerwona, 1/2 sztuki
  • czosnek, 4-5 ząbków

Sposób przygotowania

  1. Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Oliwę, sos, ocet, miód, musztardę i przyprawy połączyć. Mięso obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
  2. Papryki i marchewkę pokroić w paseczki. Cebulę w grube plastry. Następnie skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Czosnek zmiażdżyć płaską stroną noża. Warzywa ułożyć między skrzydełkami. Piec kolejne 30 minut. W połowie pieczenia odlać tłuszcz, który wytopi się z mięsa.

2 thoughts on “Pikantne skrzydełka pieczone z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *