Pierogi z ricottą i borówkami

pierogi z jagodami i ricottą

W każdym sezonie letnim muszą przynajmniej raz pojawić się pierogi z farszem owocowym. Tym razem borówki połączyłam z delikatnym serkiem ricotta i odrobiną miodu. Ricottę możecie zastąpić zwykłym twarogiem. Takie pierogi będą świetnie smakowały z sosem z tego przepisu. Chociaż ja najbardziej lubię takie z drugiego dnia podsmażone na maśle.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • ciepła woda, 1/2 szklanki
  • olej, 1 i 1/2 łyżki
  • sól

Farsz:

  • ricotta, 250 g
  • borówki, 250 g
  • miód, 2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Połączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.
  2. W międzyczasie przygotować farsz. Dokładnie wymieszać ricottę z borówkami i miodem.
  3. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać koła o średnicy 9 centymetrów. Na każde nakładać po 2 łyżeczki farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 25 pierogów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *