Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

pieczone pierogi z kapustą i grzybami1

Składniki

Farsz:

  • mix suszonych grzybów, 20 gram
  • liście laurowe, 3 sztuki
  • ziele angielskie, 3 ziarna
  • czosnek, 1 ząbek
  • kapusta kwaszona, 500 gram
  • cebula, 1 mała
  • marchewka, 1 mała
  • masło, 2 łyżki
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna, 200 gram
  • masło (w temperaturze pokojowej), 150 gram
  • serek twarogowy, 150 gram
  • sól, 3/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • jajko, 1 sztuka
  • siemię lniane, 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko  ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
  2. Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  3.  Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  4. Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 20-25 pierogów.

pieczone pierogi z kapustą i grzybami2

Pierogi ze świeżą kapustą, suszonymi grzybami i białą fasolą

pierogi z kapusta, grzybami i białą fasolą

Składniki

Farsz:

  • mix grzybów suszonych, 10 gram
  • fasola biała drobna, 50 gram
  • masło, 2 łyżki
  • cebula, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • biała kapusta, 1/4 główki
  • biały ocet winny, 1 łyżka
  • woda, 1 szklanka
  • sól, pieprz
  • jajko, 1 sztuka
  • bułka tarta, 1 łyżka

Ciasto:

  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • ciepła woda, 1/2 szklanki
  • olej, 1 i 1/2 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Grzyby i fasolę zalać zimną wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na całą noc. Następnie ugotować (również osobno) do miękkości. Odcedzić. Grzyby drobno pokroić.
  2. Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać startą marchewkę i poszatkowaną kapustę. Chwilę dusić. Wlać ocet. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  3. Ściągnąć pokrywkę. Dodać grzyby i fasolę. Odparować całą wodę.
  4. Zimny farsz wymieszać z jajkiem i bułką tartą.
  5. Połączyć składniki na ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku.
  6. Podawać z cebulką przesmażoną na maśle. Z podanych składników powinno wyjść około 30-35 pierogów.

Kluseczki ziemniaczane z marchewką i słonecznikiem

kluseczki ziemniaczane z marchewką i słonecznikiem

Składniki

  • ziemniaki, 1 kilogram
  • marchewka, 200 gram
  • jajko, 1 sztuka
  • prażony słonecznik, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 1 i 1/3 szklanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany słonecznik i mąkę. Przyprawić. Połączyć w gładką masę. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroić na kwadraty, a następnie formować kuleczki. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody do momentu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Podawać z ulubionym sosem mięsnym.

Gnocchi

gnocchi 1

Gnocchi (czyt. niokki) to rodzaj kluseczek ziemniaczanych pochodzących z kuchni włoskiej. W smaku, składnikach i sposobie przygotowania przypominają nasze kopytka. Niemniej jednak są dużo bardziej delikatne, ponieważ zawierają mniej mąki. Doskonale smakują ze wszystkimi rodzajami pesto, ale sprawdzą się również sosy śmietanowe czy pomidorowe.

Składniki
ziemniaki jesienne (niemłode), 1 kilogram
mąka pszenna, 100-110 gram
jajko, 1 sztuka
sól, 1 łyżka + sól do osolenia wody
czarny pieprz świeżo mielony, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Umyte, nieobrane ziemniaki ugotować w całości. Odcedzić i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników. Ugniatać tylko do połączenia składników. Nie wyrabiać zbyt długo ciasta. Obsypać mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroić ukośnie. Można zrobić na nich wzroki widelcem lub wgłębiania palcem albo pozostawić gładkie. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody do momentu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Trwa to bardzo krótko. Trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Wyłowić łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi sosami i parmezanem.

gnocchi 2

Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Smażone kopytka

kopytka 1

Składniki

  • ziemniaki, około 1 kilograma
  • mąka pszenna, 1/3 objętości ziemniaków
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2-3 centymetrów. Następnie pokroić ukośnie na małe kawałki. Kopytek NIE GOTOWAĆ! Od razu wrzucić na rozgrzany olej. Zmniejszyć ogień. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Poniżej kopytka gotowane.

kopytka 2

Pierogi z serem z sosem waniliowym i pestkami granatu

pierogi z serem 1

Składniki
Ciasto:

  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • jajko, 2 sztuki
  • ciepła woda, 1/2 szklanki
  • olej, 1 i 1/2 łyżki
  • sól

Nadzienie:

  • ser biały, 400 gram
  • żółtko, 3 sztuki
  • cukier wanilinowy, 24 gramy
  • skóra z połowy cytryny

Sos:

  • śmietana kremówka (30%), 350 mililitrów
  • cukier, 1 łyżka
  • wanilia, 1/2 laski

Dodatkowo:

  • pestki z 1 granatu

Sposób przygotowania

  1. Śmietanę wymieszać z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Nożem wyciągnąć pestki. Wrzucić je do śmietany razem z laską. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić na godzinę.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie połączyć.
  3. Z mąki, jajek, wody, oleju i soli zarobić ciasto. Masę cienko rozwałkować. Wycinać koła. Na każde nakładać po łyżeczce sera. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku.
  4. Pierogi serwować polane sosem i posypane pestkami granatu. Przed podaniem można podgrzać sos. Z powyższych składników wyszło 40 pierogów.

pierogi z serem 2

Empanadas

Empanadas

Empanadas to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej. Pieczone pierogi składające się z delikatnego, kruchego ciasta i pikantnego farszu z mięsa wołowego i warzyw. Mogą być podawane na ciepło jako danie główne i na zimno jako przekąska. Dobrze smakują z … Continue reading

Kluski śląskie z pietruszką

Kluski śląskie z pietruszką

Tradycyjne danie w innej odsłonie. Pewnie zostanę posądzona o zbeszczeszczenie tradycyjnej kuchni śląskiej, ale trudno. Taki miałam kaprys, żeby do ciasta dodać pietruszkę. A efekty były pozytywne. Przynajmniej dla mnie. Składniki ziemniaki, około 2 kilogramy mąka ziemniaczana, 1/3 objętości ziemniaków … Continue reading

Chinkali

Chinkali

Chinkali to pierożki pochodzące z kuchni kaukaskiej, bardzo popularne w Gruzji. W smaku przypominają nasze pierogi. Z tą różnicą, że do chinkali wkładane jest mięso mielone surowe, a nie gotowane. Sposób spożycia też jest nietypowy, ponieważ nie używa się sztućców. Trzeba … Continue reading