Chleb tygrysi

chleb tygrysi

Chleb tygrysi to pieczywo z polewą z mąki ryżowej, która podczas pieczenia pęka, tworząc wzór mający przypominać umaszczenie tygrysa (?) tudzież innego dzikiego, centkowanego zwierza. Z tą mąką ryżową miałam przejścia niemałe. Wyobraźcie sobie, że w 3 dużych krakowskich marketach jej nie było. Dlatego postanowiłam ją sama zrobić, mieląc ryż, co nie było najlepszym pomysłem. Trwało to dość długo. W końcu się poddałam. Ryż nie został zmielony na pył. Niestety widać to na skorupce. Na szczęście nie wpłynęło to na jego smak, a taki chlebek też ma swój urok.

Składniki

Zaczyn:

  • letnia woda, 55 g
  • mąka pszenna (typ 750), 90 g
  • drożdże instant, 7 g
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1/4 łyżeczki

Ciasto właściwe:

  • letnia woda, 100 g
  • letnie mleko, 230 g
  • mąka pszenna, 450-500 g
  • cukier, 1/2 łyżki
  • sól, 2 łyżeczki
  • olej sezamowy/rzepakowy, 2 łyżki
  • zaczyn

Skorupka:

  • letnia woda, 1/4 szklanki
  • mąka ryżowa, 90
  • drożdże instant, 4 g
  • cukier, 1/2 łyżki
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • olej sezamowy/rzepakowy, 1/2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć w gładką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 h do podwojenia objętości. Następnie wstawić do lodówki na 12-24 h.
  2. Zaczyn zmiksować z wodą i mlekiem. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Wyrabiać jeszcze przez 5 minut, następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i ostawić na 1 h. Po tym czasie odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Delikatnie wyrobić i odstawić na kolejną godzinę. Masę podzielić na 2 równe części. Uformować podłużne bochenki, rozgniatając ciasto w prostokąt i zbierając jego boki do środka. Czynność powtórzyć 3 razy. Chleby przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Wszystkie składniki na skorupkę połączyć. Polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Posmarować nią bochenki. Odczekać 20 minut.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Chleb piec przez 40-50 minut. Ja po 30 minutach przykryłam go folią aluminiową, bo miał już ładny kolor.

Piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga Bernika – mój kulinarny pamiętnik.

Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z  Marder & Marder Manufacture
Kinga z Małe Kulinaria
Alina z Ala piecze i gotuje
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Lidia z Facebooka
Małgosia ze Smaki Alzacji
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Iza ze Smaczna Pyza
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Monika z Matka Wariatka
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday Flavours
Piotr z Każdy może gotować
Anna z Teatr gotowania

Croissants

croissants

Po raz drugi biorę udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem piekliśmy croissanty z przepisu Philippe’a Conticini. Muszę przyznać, że jakieś 3 lata temu na początku mojej przygody w wypiekami podjęłam się zrobienia tych francuskich rogalików. Próba nie była zbyt udana. Dopiero teraz widzę jakie postępy zrobiłam od tamtej pory. Do przepisu wprowadziłam pewne zmiany. Musiałam zwiększyć ilość wody, ponieważ ciasto było zbyt suche (w oryginale jest 85 g). Zmieniłam też temperaturę pieczenia. Autor radzi piec w 230 stopniach. Także jeśli zamierzacie wypróbować ten przepis, temperaturę musicie dostosować do swojego sprzętu. Nie lada wyzwaniem okazało się również wałkowanie ciasta. Aż sześciokrotne. Pierwsze 3 razy razy to pikuś. Później zaczynają się schody. Masa robi się zbita i zaczyna pękać, a masło wyłazi na wierzch. Dlatego podsypałam je mąką i schowałam do lodówki na pół godziny. Pomogło. Ogólnie przepis wydaje się bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Najgorsze jest oczekiwanie. Ciasto bardzo długo się „wyleguje” i niestety nie można tego przyspieszyć. Niemniej jednak przepis polecam. Smak croissantów wynagradza poświęcony czas i energię na ich przygotowanie.

Składniki

Zaczyn:

  • letnie mleko, 65 g
  • świeże drożdże, 10 g
  • mąka tortowa, 70 g

Ciasto właściwe:

  • letnia woda, 105 g
  • drożdże, 15 g
  • mąka tortowa, 340 g
  • masło, 85 g
  • cukier puder, 55 g
  • sól, 8 g
  • zaczyn

Dodatkowo:

  • masło, 250 g
  • jajko, 1 sztuka

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę, stopione masło, cukier, sól, rozpuszczone drożdże i zaczyn połączyć za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Najpierw miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach, później 10 minut na średnich. Przykryć folią i zostawić na 30-60 minut do podwojenia objętości. Następnie delikatnie przełożyć na folię spożywczą i owinąć nią szczelnie ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.
  3. Kolejnego dnia na godzinę przed użyciem wyciągnąć masło z lodówki. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm. Przełożyć na deskę do krojenia i wstawić na 30 minut do zamrażarki. Nie można pominąć tego etapu, ponieważ wtedy rozwarstwia się ciasto. Masło rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej również w prostokąt, ale mniejszy od ciasta. Masło przełożyć na ciasto. Całość złożyć na 3 części jak list urzędowy. Boki zlepić. Rozwałkować w prostokąt. Proces składania i wałkowania należy powtórzyć 5 razy. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ja po 3 razie również schowałam je do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Było zbyt zbite, żeby je dalej maltretować wałkowaniem.składanie ciasta francuskiego
  4. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować w prostokąt o wysokości 20 cm i grubości 5 mm (mój był trochę większy, bo wysokości miał 25 cm i 65 cm długości). Wycinać trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.
    dzielenie ciasta francuskiego
  5. Trójkąty zwijać w rogaliki, zaczynając od ich podstawy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość o około 80%. W pomieszczeniu nie powinno być więcej niż 23 stopnie Celsjusza, ponieważ masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście.
    zwijanie ciasta  francuskiego
  6. Rogaliki ponownie posmarować jajkiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Croissanty piec przez 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z podanych składników wyszło mi 12 rogalików (10 dużych i 2 malutkie).

Razem ze mną piekli:
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Dobrafka z Bona Apetita!
Małgosia ze Smaki Alzacji
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Anna z Na Stole
Wiosenka z Eksplozja Smaku
Monika z matkaWariatka
Lidia z Facebooka
Iza ze Smaczna Pyza
Kamila z Ogrody Babilonu
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Monika z Niezapomniane smaki
Ola z Ale smaki
Kasia z Baby do garów
Pistacja z Niebieskiej Pistacji
Monika z Pin up Cooking Looking
Agata z Kulinarne przygody Gatity

Francuski chleb na zakwasie

francuski chleb 1

Rok temu obiecałam sobie, że zrobię zakwas na chleb i utrzymam go przy życiu. Przez pól roku dzielnie go dokarmiłam i pamiętałam o nim. Później zginął śmiercią tragiczną w lodówce… Akcja Wypiekanie na śniadanie organizowana przez Małgosię ze Smaki Alzacji była świetnym pretekstem, żeby ponownie go zrobić. Trochę odbiegłam od oryginalnego przepisu. Przede wszystkim zwiększyłam ilość zakwasu i dodałam drożdże. Bałam się, że mój zakwas jest zbyt młody, żeby ciasto odpowiednio wyrosło albo że będzie to bardzo długo trwało. A ja nie miałam tyle czasu ani cierpliwości. Ogólnie chlebki wyszły pyszne. Mięciutkie i wilgotne w środku z bardzo chrupiącą skórką.

Składniki

Zaczyn:

  • zakwas, 40 g
  • mąka pszenna (typ 480), 140 g
  • mąka żytnia razowa (typ 2000), 10 g
  • letnia woda, 90 g

Ciasto właściwe:

  • mąka pszenna (typ 480), 800 g
  • mąka żytnia razowa (typ 2000), 50 g
  • letnia woda, 450 g
  • drożdże instant, 3-4 g
  • sól, 1 łyżka
  • zaczyn

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-14 godzin.
  2. Składniki na ciasto właściwe mieszać do powstania jednolitej masy. Wyrabiać przez 10 minut. Odstawić na 5, żeby odpoczęło i ponownie wyrabiać przez kolejne 10 minut.
  3. Podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować kulę. Przełożyć do osobnych misek wysypanych mąką. Odstawić na około 2-2,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować (co 60 minut), uderzając w nie pięścią. A następnie złożyć, zbierając jego boki do środka.
  4. Wyrośnięte kule przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2 razy. Obsypać obficie mąką. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1-5 godziny. Kiedy urosną zrobić nacięcia ostrym, ząbkowanym nożem, trzymając go niemal poziomo.
  5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 230 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami lodu. Bochenki piec przez 40 minut. Ja w połowie pieczenia przykryłam je folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekły. Studzić na kratce.

francuski chleb 2

Razem ze mną piekli:
Iwona z Ivka w kuchni
Dobrafka z Bona Apetita!
Małgorzata ze Smaki Alzacji
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Iza ze Smacznej Pyzy
Wiosenka z Eksplozja smaków

Bułki na zaczynie poolish

bułki na zaczynie poolish

Składniki

Zaczyn:

  • mąka pszenna, 150 g
  • letnia woda, 150 g
  • drożdże instant, 1 szczypta

Ciasto właściwe:

  • zaczyn, 300 g
  • mąka pszenna, 300 g
  • letnia woda, 150 g
  • sól, 10 g
  • drożdże instant, 2 g

Sposób przygotowania

  1. Składniki na zaczyn połączyć w dużej misce. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 godzin. W tym czasie zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  2. Wyrośnięty zaczyn połączyć ze składnikami ciasta właściwego. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie 2-krotnie złożyć ciasto, zbierając jego boki do środka.
  3. Masę podzielić na 9 równych części. Każdą uformować w okrągłą bułeczkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 1-1,5 godziny do ponownego rozrostu. Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem.
  4. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana.

Niemiecki chleb farmerski

niemiecki chleb farmerski

Składniki

  • mąka pszenna, 400 gram
  • mąka żytnia razowa, 104 gramy
  • cukier, 5 gram
  • sól, 9 gram
  • jogurt naturalny, 33 gramy
  • drożdże, 1 i 1/2 grama (dałam 2 gramy)
  • letnia woda, 315 gram

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać przez 15 minut. Ciasto będzie bardzo kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny.
  2. W tym czasie dwukrotnie „złożyć” chleb, zbierając boki ciasta do środka.
  3. Uformować okrągły bochenek, postępując tak samo jak w punkcie 2. Obsypać go mąką i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ostrym nożem, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego rozrostu.
  4. Piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Jeśli będzie się za bardzo rumienił przykryć folią aluminiową.

Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana.

Precle na piwie

precle 1

Precle na piwie do piwa. W trzech smakach: z parmezanem, suszonymi pomidorami oraz bazylią i tymiankiem. Muszę przyznać, że nie jest to moje ulubione pieczywo do formowania. Trzeba się troszkę namęczyć, ale smak rekompensuje wysiłek i czas włożony w przygotowanie precli.

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

Składniki
Zaczyn:

  •  świeże drożdże, 10 gram
  • woda letnia, 350 mililitrów
  • mąka pszenna, 380 gram
  • sól, 2 łyżeczki

Ciasto właściwe:

  • świeże drożdże, 10 gram
  • miód, 2 łyżeczki
  • letnia woda, 50 mililitrów
  • mąka pszenna, 500-520 gram
  • sól, 2 łyżeczki
  • masło (w temperaturze pokojowej), 40 gram
  • piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody, 50 mililitrów

Dodatkowo:

  • tarty parmezan, 2-3 łyżki
  • suszone pomidory, 2-3 sztuki
  • siekane świeże zioła (u mnie bazylia i tymianek), 4 łyżki
  • jajko do smarowania precli

Sposób przygotowania

  1. Zaczyn: drożdże wymieszać w 50 mililitrach wody. Połączyć z pozostałymi składnikami. Miskę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. W tym czasie zaczyn powinien urosnąć.
  2. Ciasto właściwe: drożdże połączyć z miodem, łyżeczką mąki i letnią wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kiedy wyrosną połączyć z zaczynem z poprzedniego dnia i pozostałymi składnikami. Wyrabiać gładkie, dość twarde ciasto przez 10-15 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub piwa. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, aby masa podwoiła swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto delikatnie zarobić. Podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić czystą, do pozostałych dwóch dodać posiekane zioła i pomidory. Możliwe, że do ciasta z suszonymi pomidorami trzeba będzie dodać więcej mąki. Każdą z 3 części podzielić na 9 kawałków. Każdy rolować w długi wałek (35-40 centymetrów) grubszy na środku, węższy na końcach. Złapać za końcówki, zakręcić dwukrotnie i formować w kształt precla. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Precle bez dodatków posypać parmezanem.
  4. Piec przez 12-17 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni C.

precle 3

precle 2

Fishburger z mojo verde

fishburger z mojo verde

Dzisiaj proponuję Wam domowego fishburgera. Domowego od bułki po sos. Jest dość czasochłonny, ale wart tego poświęcenia. Zmieniłam sposób formowania bułek. Dzięki czemu pieczywo wychodzi „płaskie”, co ułatwia jedzenie. Natomiast jeśli nie chcecie używać bułek do fishburgerów to proponuję ten sposób formowania, aby wyszły puszyste i rosły do góry, a nie na boki. Kanapki serwowałam z mojo verde (czyt. moho werde). To sos na bazie zielonej papryki, oliwy i octu winnego. Idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju rybami. Pochodzi  z Wysp Kanaryjskich. Jakiś czas temu opublikowałam przepis na jego czerwoną wersję mojo rojo.

Składniki
Bułki:
mąka pszenna, 275 gram
mąka graham, 100 gram
suche drożdże, 5 gram
sól, 1 i 1/4 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
jajko, 1 sztuka
mleko,  1 łyżka
płatki owsiane, 10 łyżek

Mojo verde:
zielona papryka, 1 średnia
papryczka pepperoni zielona, 1 mała
czosnek, 3 ząbki
natka pietruszki, 1 mały pęczek
ocet winny biały, 1 łyżka
oliwa z oliwek, 5-8 łyżek
sól

Ryba:
dorsz, 400 gram
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa do smażenia
czosnek, 3 ząbki

Dodatki:
mieszanka sałat, 3 garści
cebula czerwona, 1 mała
pomidorki koktajlowe, 5-8 sztuk

Sposób przygotowania
1. Obie mąki, drożdże, sól i cukier wymieszać. Wlać oliwę i wodę. Wszystkie składniki najpierw wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny). Jeszcze raz delikatnie zarobić i rozwałkować w prostokąt o grubości 2 centymetrów. Podzielić na 8 prostokątów.  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać płatkami. Pod bułki również można nasypać troszkę płatków. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2. Przygotować składniki na mojo verde. Z papryk usunąć pestki i białe błonki. Podzielić na mniejsze części. Czosnek obrać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku. Jeśli chcemy aby sos miał rzadszą konsystencje dolewamy oliwę, jeśli gęstszą dodajemy miąższ z białego pieczywa.

3. Rybę przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Oliwę mocno rozgrzać, a następnie zmniejszyć ogień. Wrzucić nieobrany, rozgnieciony czosnek. Rybę smażyć z obu stron na złoty kolor.

4. Bułki poprzekrawać na pół. Posmarować sosem. Nakładać kolejno:  sałatę, rybę, sos, plasterki cebuli i pomidorków. Przykryć drugą połową bułki.

Ślimaczki z kabanosami i brokułami

ślimaczki z kabanosami

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 375 gram
suche drożdże, 5 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów

Nadzienie:
brokuły, 1/4 główki
białko jajka, 1 sztuka
cieniutkie kabanosy drobiowe (Tarczyński), 4-5 sztuk
cebula czerwona, 1/2 małej
papryka czerwona, 1/4 sztuki
tarty ser zółty, 2 łyżki
sól, pieprz

Dodatkowo:
żółtko jajka, 1 sztuka
mleko, 2 łyżki
tarty parmezan, 2 łyżki
sól morska gruboziarnista, 2 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać. Wlać oliwę i wodę. Wszystkie składniki najpierw wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Może delikatnie kleić się do rąk. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny).

2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Brokuły zblanszować w osolonej wodzie. Przelać zimną i rozdrobnić widelcem. Kabanosy, cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Składniki na nadzienie wymieszać z białkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach 20 x 30 centymetrów. Rozsmarować na nim równomiernie nadzienie. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 2-3 centymetrowe plastry (mi wyszło 12 sztuk). Ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą. Zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać parmezanem i solą morską.

4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut.

Muffiny angielskie

muffiny angielskie 1

Składniki
letnie mleko, 1 i 1/2 szklanki
miód, 2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
mąka pszenna, 2 i 2/3 szklanki
sól morska, 3/4 łyżeczki
suche drożdże, 2 łyżeczki
soda, 1/4 łyżeczki
letnia woda, 3 łyżki
mąka kukurydziana, 3-4 łyżki

Sposób przygotowania
1. Miód rozpuścić w mleku i oleju. Mąkę przesiać. Dodać do niej sól i suche drożdże. Wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto powinno mieć luźną i kleistą konsystencję. Miskę przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.

2. Kolejnego dnia ciasto połączyć z sodą rozpuszczoną w wodzie. Odstawić na 10 minut.

3. Patelnię rozgrzać. Posmarować niewielką ilością oleju. Obręcze również wysmarować tłuszczem, a następnie obsypać mąką kukurydzianą. Ogień zmniejszyć do minimum. Na patelni ułożyć foremki. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Smażyć przez minimum 12 minut. Wierzch posypać mąką kukurydzianą. Ciasto w tym czasie powinno urosnąć, a spód ładnie się zarumienić. Ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 12 minut.

4. Muffiny ściągnąć z patelni, a po 2 minutach wyciągnąć z obręczy. Z podanych składników wyszło 7 bułeczek. Używałam form o średnicy 8 i 9,5 cm i wysokości 4 cm.

muffiny angielskie 2

Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią

chleb z suszonymi pomidorami

Składniki
Zaczyn:
zakwas, 2 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżki
letnia woda, 50 mililitrów

Ciasto właściwe:
mąka pszenna, 2 i 1/2 szklanki
mąka graham, 1 szklanka
suche drożdże, 3 gramy
letnia woda, 1 szklanka
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z suszonych pomidorów, 3 łyżki
suszone pomidory, 5 sztuk
świeża bazylia, 1/2 doniczki

Sposób przygotowania
1. Składniki na zaczyn połączyć (zakwas musi być aktywny). Przykryć folią aluminiową i zostawić na 12 godzin.

2. Z zaczynu, mąki pszennej, graham, drożdży, wody, soli, cukru i oliwy zarobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło. Dodać drobno pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Wyrabiać przez kolejne 5 minut. Pomidory są wilgotne więc będzie trzeba dodać trochę mąki, żeby ciasto się nie kleiło. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na koło 2 godziny do podwojenia objętości.

3. Masę delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Uformować okrągły chleb. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie, spojeniem do dołu. Odstawić na pół godziny do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia dookoła chleba.

4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami lodu. Chleb piec przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 15 minut. Chleb obrócić „do góry nogami” i piec jeszcze 10 minut.